Umro direktor bolnice u Vuhanu

Srna
Umro direktor bolnice u Vuhanu

PEKING - Direktor vodeće bolnice u kineskom gradu Vuhan, epicentru zaraze novim virusom korona, umro je od virusnog oboljenja, Južna Koreja je objavila vanrednu ekonomsku situaciju, a kompanija "Singapur erlajns" obustavila letove zbog epidemije.

Kineska državna televizija javila je da je Liu Žiming, direktor bolnice "Vučang" u Vuhanu, preminuo u 10.30 časova po lokalnom vremenu. On je sedmi zdravstveni radnik koji je podlegao virusnom oboljenju.

Ova bolnica dizajnirana je specifično za liječenje pacijenata oboljelih od novog virusa.

U Kini je odgođeno više od 20 privrednih sajmova i industrijskih konferencija zbog ograničavanja putovanja i bojazni od širenja virusa, čime su potencijalno ugroženi poslovi vrijedni više milijardi dolara.

"Epl" je saopštio da neće ispuniti plan o prihodima za mart zbog slabije prodaje telefona "ajfon" i pada potražnje u Kini. Akcije azijskih kompanija oslabile su na berzi u Vol stritu poslije objavljivanja te vijesti.

"Singapur erlajns" saopštio je da će privremeno obustaviti sve svoje letove u svijetu na tri mjeseca, do maja, pošto je zbog epidemije pala potražnja za njegovim uslugama.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In izjavio je da je privreda u vanrednoj situaciji i zatražio stimulacioni paket pošto je epidemija poremetila potražnju za robom iz ove zemlje.

Predsjednik Trgovinske komore EU u Kini Jerg Vitke upozorio je da bi svjetska farmaceutika mogla da se suoči sa nedostatkom antibiotika i ostalih lijekova ukoliko epidemija ne bude uskoro riješena. On je optužio zvanični Peking da dodatno pogoršava lanac isporuke.

Japan je objavio plan o upotrebi lijekova za virus HIV protiv novog virusa korona. Sa 520 slučajeva zaraze, Japan je odmah iza Kine.

Prema novim zvaničnim podacima, od virusa je u Kini umrlo 1.869 ljudi, a zaraženo je 72.436 osoba. U prethodna 24 časa potvrđena je smrt još 98 osoba.

Prvi put od 30. januara, broj novih registrovanih slučajeva zaraze u jednom danu bio je manji od 2.000, a broj smrtnih slučajeva manji od 100 zabilježen je prvi put od 11. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana