Директор "Росенергоатома": Постоји могућност нуклеарне провокације у Украјини

ГС/Агенције
Рат у Украјини - 275. дан
Foto: Агенције | Рат у Украјини - 275. дан

КИЈЕВ, МОСКВА- Рат у Украјини - 275. дан. Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да уништавања украјинске инфраструктуре неће ослабити њихову одлучност у ослобађању територија. Русија тврди да јој мета нису, нити су били цивилни објекти. Европска унија припрема девети пакет санкција Русији, најавила предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

22:11 -  Путин наредио: Повећајте производњу оружја за руску војску

Председник Русије Владимир Путин наложио је одбрамбеној индустрији да повећа производњу како би биле задовољене потребе руске војске.

„Потребно је повећати производњу и испоруку свега што је потребно. Све задатке је потребно извршити прецизно и у задатим роковима”, казао је он.

Путин је истакао да је сада кључни задатак да се у потпуности задовоље све потребе руске војске, а прије свега оног дијела који учествује у специјалној војној операцији.

21:42 - Зеленски са Фон Дер Лајеновом о осигурању енергетске стабилности Украјине

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је разговарао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о сарадњи на обезбеђивању енергетске стабилности његовој земљи.

Зеленски је у објави на Твитеру навео да је захвалио Фон дер Лајеновој што је започела рад на новом пакету санкција Русији, али није изнио друге детаље разговора, преноси Ројтерс.

21.10 - Запад би могао да организује провокацију у Украјини уз примјену нуклеарног наоружања како би за то потом окривио Русију, изјавио је генерални директор руског концерна „Росенергоатом” Ренат Карча.

„Полазећи од тенденција, морам рећи да је таква могућност изузетно висока. Они би то урадили не само да би ескалирали ситуацију, већ и зато што им нису битне последице које се дешавају на удаљености од више хиљада километара”, казао је он.


20. 31 - Украјина: Нисмо против преговора са Русијом

Министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да Кијев није против прегоора са Москвом.

„Украјина нија против преговора. Владимир Зеленски је на самиту Г20 говорио о миру у цијелом свету и изразио жељу да се то постигне”, рекао је Кулеба у интервјуу за лист „Паризијен”.

Он је, међутим, казао да је претходно неопходно да „Русија престане да меша термине преговори и ултиматуми”.

20.09 - Све три украјинске нуклеарке у погону

Све три нуклеарне електране у делу Украјине који је под контролом украјинске владе поново су у погону и прикључене су на главну електричну мрежу, саопштила је украјинска електродистрибуција Укренерго.

Извршни директор Укренерга Володимир Кудрицки рекао је јуче да ће прекиди у санбдевању струјом бити унапријед најављивани уколико не буде наглог погоршања ситуације.

 

19.30 - Зеленски и Лајен о осигурању енергетске стабилности Украјини

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да је разговарао са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о сарадњи на обезбјеђивању енергетске стабилности његовој земљи.

Зеленски је то написао на свом Твитер налогу, али није изнио друге детаље, пренио је Ројтерс.

Он је такође навео да је захвалио Фон дер Лајен што је започела рад на новом пакету санкција Русији.


16.41 - Украјински парламент тражи искључење Русије из УН

Врховна рада Украјине усвојила је нацрт резолуције у којој се тражи признавање Руске Федерације као "државе-спонзора тероризма" и захтева искључење из Уједињених нација, наводи се на сајту украјинског парламента.

Као иницијатор се наводи председник украјинског парламента Руслан Стефанчук, као и низ других парламентараца, пренела је РИА Новости.

"У нацрту резолуције Врховне раде Украјине наводи се да се руски режим назива терористичким. Поставља се и питање легитимности останка Руске Федерације у УН, а тражи се одговорност и од чланова руских политичких партија које подржавају агресију", наводи се у документу.

16.36 -  Ројтерс: ЕУ о ограничењу цијене руске нафте вечерас

Министри енергетике ЕУ у петак увече наставиће разговоре о ограничењу цене руске нафте, изјавиле су неименоване дипломате из Брисела за Ројтерс.

Европски министри током јучерашњег састанака у Бриселу били су подијељени око нивоа на којем ће цијена руска нафта бити ограничена, преноси британска агенција.

Ограничење цијене, како је раније најављено из Брисела, требало би да ступи на снагу 5. децембра.


16.08 - Гатилов: Нисмо добили одговор o погубљењу руских заробљеника

Русија још није добила одговор од међународних организација за људска права поводом апела у вези са погубљењем руских ратних заробљеника које су извршили украјински војници, изјавио је стални представник Русије у седишту УН у Женеви Генадиј Гатилов.

Гатилов је рекао да ће Русија да сачека и види како ће бити оцијењени дописи у вези са погубљењем руских ратних заробљеника које је послала, а на које до сада није добила одговор.

Истакао је и да је речено да су те организације узеле у обзир доказе, али да по обичају не журе да реагују, пренио је Тас

Високи комесар УН за људска права Фолк Тирк изјавио је да прелиминарна анализа видео-снимака на којима je наводно приказано погубљење руских заробљеникa, указује на то да "постоји велика вероватноћа да су аутентични".

14.00 НАТО: Њемачка самостално одлучује о слању ПВО система

Њемачка је данас саопштила да са савезницима разговара о захтјеву Пољске да противваздушне јединице "Патриот" пошаље у Украјину, након што је Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбер сугерисао да то треба да буде самостална одлука Берлина и да се алијанса можда неће противити таквом потезу.

„Разговарамо са нашим савезницима о томе како да се односимо према приједлогу Пољске“, рекао је портпарол њемачке владе новинарима у Берлину, преноси Ројтерс.

Пољски лидери оцијенили су јуче да би најбоље било да се противваздушни систем Патриот, који је Њемачка понудила Пољској, да Украјини ради одбране од Русије.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је данас да би такво распоређивање требало да буду самосталне одлуке држава чланица, узимајући у обзир правила о крајњим корисницима.

„Конкретне одлуке о одређеним системима су националне одлуке. Понекад постоје споразуми о крајњим корисницима, тако да они морају да се консултују са другим савезницима. Али на крају ту одлуку морају да донесу саме владе", додао је Столтенберг.

Одговарајући на питање да ли алијанса ризикује да постане страна у сукобу слањем система Патриот у Украјину, Столтенберг је саопштио да су савезници Кијеву већ испоручили напредно оружје без слања војника НАТО-а, наводи Ројтерс.

„То је урађено тако да када постоји потреба за специјалистима да управљају овим наоружањем, било да се ради о системима противваздушне одбране или другим напредним артиљеријским системима, Украјинци пролазе обуку у једној од земаља НАТО-а“, рекао је Столтенберг.

Његова изјава услиједила је након што је њемачка министарка одбране Кристин Ламбрехт јуче саопштила да би распоређивање њемачких система Патриот ван територије НАТО захтијевало претходне разговоре са савезницима.

Пољски предсједник Аџеј Дуда рекао је данас да ће Њемацка да одлучи гдје ће бити стациониране њене јединице противваздушне одбране Патриот, и додао да би за безбједност Пољске било боље да се налазе на украјинској територији близу границе.

„Са војне тачке гледишта, било би најбоље да се налазе у Украјини како би заштитили и пољску територију, тада би најефикасније штитили и Украјину и Пољску. Али одлука је на њемачкој страни “, рекао је Дуда на конференцији за новинаре у Каунасу у Литванији.

Њемачка је раније ове недјеље саопштила да је понудила Варшави авионе "еврофајтер" и "патриот" системе да брани пољску територију, након што су двије особе убијене у близини границе са Украјином, послије пада, претпоставља се, залутале украјинске ракете.

Пољски министар одбране Маријуш Блажчак првобитно је рекао да је примио њемачку понуду са "задовољством". Међутим, послије руског ракетног напада на Украјину у сриједу, када је у Кијеву убијено неколико људи, пољски лидери су рекли да би било боље да се одбрамбени системи распореде у западној Украјини.

13.13 Укренерго: У погону све нуклеарке под украјинском контролом

Све три нуклеарне електране у дијелу Украјине који је под контролом украјинске владе поново су у погону и прикључене су на главну електричну мрежу, саопштила је украјинска електродистрибуција Укренерго, објавио је данас Гадијан.

Извршни директор Укренерга Володимир Кудрицки рекао је јуче да ће прекиди у снабдијевању струјом бити унапријед најављивани уколико не буде наглог погоршања ситуације.

Све три нуклеарне електране које се налазе на неокупираној територији раде и за један до два дана достићи ће нормалан планирани капацитет , а очекује се да ће бити могуће да се врати режим планираних нестанака струје умјесто хитних, рекао је Кудрицки.

Он је навео да је сада енергетски систем потпуно интегрисан и да су сви региони повезани, као и да је украјинска електромрежа поново повезана са енергетским системом ЕУ.

Кудрицки је позвао Украјинце да штеде струју колико је год то могуће.

У руским ракетним нападима на украјинску енергетску инфраструктуру 23. новембра тешко је оштећена електромрежа, тако да је настао прекид у снабдевању из нуклеарних и хидроелектрана, а у Кијеву је изазвана највећа штета на електромрежи од почетка рата.

12.55 Берлин разматра захтјев Варшаве да посаље Патриот у Украјину

Њемачка је данас саопштила да са савезницима разговара о захтјеву Пољске да пошаље системе противваздушне одбране у Украјину.

„Разговарамо са нашим савезницима о томе како да се односимо према приједлогу Пољске“, саопштио је портпарол њемачке владе новинарима у Берлину, преноси Ројтерс.

Пољски лидери оцијенили су јуче да би најбоље било да се противваздушни систем Патриот, који је Њемачка понудила Пољској, да Украјини ради одбране од Русије.

Њемачка је раније ове недјеље саопштила да је понудила Варшави авионе "еврофајтер" и "патриот" системе да брани пољску територију, након што су две особе убијене у близини границе са Украјином, послије пада, претпоставља се, залутале украјинске ракете.

Пољски министар одбране Маријуш Блажчак првобитно је рекао да је примио њемачку понуду са "задовољством".

Међутим, послије руског ракетног напада на Украјину у сриједу, када је у Кијеву убијено неколико људи, пољски лидери су рекли да би било боље да се одбрамбени системи распореде у западној Украјини, наводи АП.

Украјински амбасадор у Варшави Васил Зварич захвалио се Блажчаку, рекавши на Твитеру да Украјини треба што више одбрамбеног оружја.

12.45 -Руси први пут извршили ударе по жељезници

Западни и руски медији преносе да су руске снаге први пут од почетка сукоба извршиле ракетне ударе на украјинску жељезницу и тако отежале превоз људства и технике на фонт.
Руска војска је са масовног, али селективног, гранатирања и ракетирања објеката украјинске енергетике и њеног командног система прешла на једнако масовне, али разорније ударе.

Министарство одбране Русије потврдило је да су ти удари пореметили пребацивање жељезницом украјинских војних резерви, страног наоружања, војне опреме и муниције.

У неколико градова, укључујући Кијев, Одесу и Лавов, а и у цијелим областима, струја је потпуно нестала.У Јужноукрајинској нуклеарној електрани заустављени су сви реактори.

Заустављене су и нуклеарке у Хмељницком и Ровну, мада Русија њих није гађала.Због нестанка струје сатима није радио метро у Харкову.

10.39 Нова Каховка: Двије особе погинуле у украјинском нападу

Двије особе су погинуле, а неколико је повријеђено у украјинском минобацачком нападу током ноћи на град Нова Каховка у Херсонској области, саопстила је данас локална општинска управа.

Управа је на Телеграму написала да су у украјинском нападу погинуле двије жене, док је неколико људи повријеђено, а три куће потпуно срушене.

У саопштењу се наводи да је украјинска војска током протекле ноћи гранатирала центар Нове Каховке и стамбене објекте у близини стоматолошке амбуланте и цркве Светог Андреја, пренио је ТАСС.

10.21 Марочко: Украјина покушава да пробије линију одбране ЛНР

Портпарол народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Андреј Марочко саопштио је да је украјинска војска наставила са покушајима да пробије линију одбране ЛНР.

Истиче да украјинске снаге нападе изводе неколико пута на дан, али безуспјешно и уз велике губитке, преноси ТАС С.

"Непријатељ свакодневно покушава да пробије нашу линију одбране, неколико пута дневно, али безуспјешно“, рекао је он ТВ каналу Луганск-24.

Додаје да Украјина поново трпи велике губитке и да се јединице под контролом Кијева враћају на своје претходне положаје, а онда се прегрупишу и поново напредују.

09.21 За пола Кијева ванредно искључење струје

За пола Кијева на снази је ванредно искључење електричне енергије након ракетних напада руских снага на виталне инфраструктурне објекте, саопштила је прес-служба градске војне управе.

Ради се на обнављању испорука гријања, преноси Интерфакс Украјина.

Снабдијевање водом Кијева је потпуно обновљено, али код неких потрошача и даље може доћи до смањења притиска.

Што се тиче мобилних комуникација, функционисање мрежа свих мобилних оператера директно зависи од снабдевања електричном енергијом, наведено је у саопштењу.

08.33 Олена Зеленска: Украјина ће издржати предстојећу зиму

Прва дама Украјине Олена Зеленска сматра да ће Украјина издржати предстојећу зиму упркос хладноћи и нестанцима струје изазваним руским пројектилима.

Зеланска је у опширном интервјуу за ББЦ рекла да ће Украјина наставити да се бори у, како је оцијенила, рату између погледа на свијет, јер "без побједе не може бити мира“ .

"Имали смо толико страшних изазова, видели толико жртава, толико разарања, да нестанци струје нису најгора ствар која нам се може десити", рекла је супруга украјинског предсједника Володимира Зеленског.

Подсјетила је на недавну анкету према којој је 90 одсто Украјинаца рекло да је спремно да живи са несташицом струје две до три године ако виде изгледе за придруживање Европској унији.

„Знате, лако је трчати маратон када знате колико километара има“, рекла је прва дама Украјине и додала да у овом случају Украјинци не знају

 даљину коју морају да претрче.

„Понекад може бити веома тешко, али постоје неке нове емоције које нам помажу да издржимо", рекла је Олена Зеленска.

08.01 Старух: Руске снаге ракетирале предграђе Запорожја

Руске снаге ноћас су гађале ралетама предграђе Запорожја, а ракете су пале у близини болнице, објавио је начелник регионалне војне управе Олександр Старух.

Навео је да нема повријеђених, али да је на згради болнице разбијено десетине прозора, преноси украјинска агенција Униан.

07:39 Начелник Запорошке области: Оштећена болница у нападу руских снага

Олександр Старух, начелник Запорошке области написао је на Телеграму да је у нападима руских снага оштећена болница.

На срећу, људи нису повријеђени, али то се не може рећи за зграду. Десетине прозора је разбијено, навео је Старух.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је за Фајненшел тајмс рекао да су овонедељни ракетни напади створили ситуацију каква није виђена 80 или 90 година – да држава на европском континенту остане у мраку.

До четвртка увече, званичници су рекли да је реактор у нуклеарној електрани Хмељницки, поново прикључен на мрежу.

Спољно напајање струјом у четвртак је добила и највећа нуклеарка у Европи, Запорожје, саопштила је украјинска компанија "Енергоатом".

07:19 ПВО систем активирао се на Криму

Систем противваздухопловне одбране активиран је у граду Армјанску на полуострву Крим, пренијела је новинска агенција Тас речи локалног градоначелника.

Василиј Телиженко каже да се не планира евакуација града, након што су се у том региону чуле експлозије.

Молим вас останите мирни, противваздухопловна одбрана је активна. Kонсултовао сам све службе и све је у реду. У Украјини постоје неки људи који дестабилизују ситуацију", написао је Телиженко на друштвеној мрежи Телеграм.

Додаје да нико није евакуисан из Армјанска, нити да се такве акције планирају.

Раније ове недјеље, на проукрајинским Телеграм каналима појавили су се извјештаји у којима се наводи да се људи евакуишу из Арњанска, наводи Тас.

07.18 Зеленски: Припремамо се да напредујемо на појединим правцима

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да украјинска војска држи кључне тачке дуж цијеле линије фронта са руским снагама, а да се припрема напредовање на појединим правцима.

"Наши момци се храбро бране. И постоје правци на којима се припремамо за напредовање", рекао је Зеленски у видео обраћању, преноси Укринформ.

Према ријечима Зеленског, Руси покушавају да пребаце додатне снаге на фронт.

06.54 Украјина: У руском нападу на Херсон 7 мртвих, 21 особа повријеђена

Број погинулих у нападу руских снага на Херсон повећан је на седам, а 21 особа је повријеђена, саопштио је начелник регионалне војне управе Јарослав Јанушевич.

"Само за једно вече - 21 рањен и седам мртвих", написао је Јанушевич на Телеграму касно синоћ.

Агенција Интерфакс Украјина преноси да су руске снаге синоћ поново гађале Херсон из вишецевних ракетних бацача и артиљерије, а да је на мети био стамбени дио града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана