Direktor "Rosenergoatoma": Postoji mogućnost nuklearne provokacije u Ukrajini

GS/Agencije
Rat u Ukrajini - 275. dan
Foto: Agencije | Rat u Ukrajini - 275. dan

KIJEV, MOSKVA- Rat u Ukrajini - 275. dan. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da uništavanja ukrajinske infrastrukture neće oslabiti njihovu odlučnost u oslobađanju teritorija. Rusija tvrdi da joj meta nisu, niti su bili civilni objekti. Evropska unija priprema deveti paket sankcija Rusiji, najavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

22:11 -  Putin naredio: Povećajte proizvodnju oružja za rusku vojsku

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je odbrambenoj industriji da poveća proizvodnju kako bi bile zadovoljene potrebe ruske vojske.

„Potrebno je povećati proizvodnju i isporuku svega što je potrebno. Sve zadatke je potrebno izvršiti precizno i u zadatim rokovima”, kazao je on.

Putin je istakao da je sada ključni zadatak da se u potpunosti zadovolje sve potrebe ruske vojske, a prije svega onog dijela koji učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji.

21:42 - Zelenski sa Fon Der Lajenovom o osiguranju energetske stabilnosti Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o saradnji na obezbeđivanju energetske stabilnosti njegovoj zemlji.

Zelenski je u objavi na Tviteru naveo da je zahvalio Fon der Lajenovoj što je započela rad na novom paketu sankcija Rusiji, ali nije iznio druge detalje razgovora, prenosi Rojters.

21.10 - Zapad bi mogao da organizuje provokaciju u Ukrajini uz primjenu nuklearnog naoružanja kako bi za to potom okrivio Rusiju, izjavio je generalni direktor ruskog koncerna „Rosenergoatom” Renat Karča.

„Polazeći od tendencija, moram reći da je takva mogućnost izuzetno visoka. Oni bi to uradili ne samo da bi eskalirali situaciju, već i zato što im nisu bitne posledice koje se dešavaju na udaljenosti od više hiljada kilometara”, kazao je on.


20. 31 - Ukrajina: Nismo protiv pregovora sa Rusijom

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev nije protiv pregoora sa Moskvom.

„Ukrajina nija protiv pregovora. Vladimir Zelenski je na samitu G20 govorio o miru u cijelom svetu i izrazio želju da se to postigne”, rekao je Kuleba u intervjuu za list „Parizijen”.

On je, međutim, kazao da je prethodno neophodno da „Rusija prestane da meša termine pregovori i ultimatumi”.

20.09 - Sve tri ukrajinske nuklearke u pogonu

Sve tri nuklearne elektrane u delu Ukrajine koji je pod kontrolom ukrajinske vlade ponovo su u pogonu i priključene su na glavnu električnu mrežu, saopštila je ukrajinska elektrodistribucija Ukrenergo.

Izvršni direktor Ukrenerga Volodimir Kudricki rekao je juče da će prekidi u sanbdevanju strujom biti unaprijed najavljivani ukoliko ne bude naglog pogoršanja situacije.

 

19.30 - Zelenski i Lajen o osiguranju energetske stabilnosti Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je razgovarao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o saradnji na obezbjeđivanju energetske stabilnosti njegovoj zemlji.

Zelenski je to napisao na svom Tviter nalogu, ali nije iznio druge detalje, prenio je Rojters.

On je takođe naveo da je zahvalio Fon der Lajen što je započela rad na novom paketu sankcija Rusiji.


16.41 - Ukrajinski parlament traži isključenje Rusije iz UN

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je nacrt rezolucije u kojoj se traži priznavanje Ruske Federacije kao "države-sponzora terorizma" i zahteva isključenje iz Ujedinjenih nacija, navodi se na sajtu ukrajinskog parlamenta.

Kao inicijator se navodi predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, kao i niz drugih parlamentaraca, prenela je RIA Novosti.

"U nacrtu rezolucije Vrhovne rade Ukrajine navodi se da se ruski režim naziva terorističkim. Postavlja se i pitanje legitimnosti ostanka Ruske Federacije u UN, a traži se odgovornost i od članova ruskih političkih partija koje podržavaju agresiju", navodi se u dokumentu.

16.36 -  Rojters: EU o ograničenju cijene ruske nafte večeras

Ministri energetike EU u petak uveče nastaviće razgovore o ograničenju cene ruske nafte, izjavile su neimenovane diplomate iz Brisela za Rojters.

Evropski ministri tokom jučerašnjeg sastanaka u Briselu bili su podijeljeni oko nivoa na kojem će cijena ruska nafta biti ograničena, prenosi britanska agencija.

Ograničenje cijene, kako je ranije najavljeno iz Brisela, trebalo bi da stupi na snagu 5. decembra.


16.08 - Gatilov: Nismo dobili odgovor o pogubljenju ruskih zarobljenika

Rusija još nije dobila odgovor od međunarodnih organizacija za ljudska prava povodom apela u vezi sa pogubljenjem ruskih ratnih zarobljenika koje su izvršili ukrajinski vojnici, izjavio je stalni predstavnik Rusije u sedištu UN u Ženevi Genadij Gatilov.

Gatilov je rekao da će Rusija da sačeka i vidi kako će biti ocijenjeni dopisi u vezi sa pogubljenjem ruskih ratnih zarobljenika koje je poslala, a na koje do sada nije dobila odgovor.

Istakao je i da je rečeno da su te organizacije uzele u obzir dokaze, ali da po običaju ne žure da reaguju, prenio je Tas

Visoki komesar UN za ljudska prava Folk Tirk izjavio je da preliminarna analiza video-snimaka na kojima je navodno prikazano pogubljenje ruskih zarobljenika, ukazuje na to da "postoji velika verovatnoća da su autentični".

14.00 NATO: Njemačka samostalno odlučuje o slanju PVO sistema

Njemačka je danas saopštila da sa saveznicima razgovara o zahtjevu Poljske da protivvazdušne jedinice "Patriot" pošalje u Ukrajinu, nakon što je Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber sugerisao da to treba da bude samostalna odluka Berlina i da se alijansa možda neće protiviti takvom potezu.

„Razgovaramo sa našim saveznicima o tome kako da se odnosimo prema prijedlogu Poljske“, rekao je portparol njemačke vlade novinarima u Berlinu, prenosi Rojters.

Poljski lideri ocijenili su juče da bi najbolje bilo da se protivvazdušni sistem Patriot, koji je Njemačka ponudila Poljskoj, da Ukrajini radi odbrane od Rusije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da bi takvo raspoređivanje trebalo da budu samostalne odluke država članica, uzimajući u obzir pravila o krajnjim korisnicima.

„Konkretne odluke o određenim sistemima su nacionalne odluke. Ponekad postoje sporazumi o krajnjim korisnicima, tako da oni moraju da se konsultuju sa drugim saveznicima. Ali na kraju tu odluku moraju da donesu same vlade", dodao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje da li alijansa rizikuje da postane strana u sukobu slanjem sistema Patriot u Ukrajinu, Stoltenberg je saopštio da su saveznici Kijevu već isporučili napredno oružje bez slanja vojnika NATO-a, navodi Rojters.

„To je urađeno tako da kada postoji potreba za specijalistima da upravljaju ovim naoružanjem, bilo da se radi o sistemima protivvazdušne odbrane ili drugim naprednim artiljerijskim sistemima, Ukrajinci prolaze obuku u jednoj od zemalja NATO-a“, rekao je Stoltenberg.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht juče saopštila da bi raspoređivanje njemačkih sistema Patriot van teritorije NATO zahtijevalo prethodne razgovore sa saveznicima.

Poljski predsjednik Adžej Duda rekao je danas da će Njemacka da odluči gdje će biti stacionirane njene jedinice protivvazdušne odbrane Patriot, i dodao da bi za bezbjednost Poljske bilo bolje da se nalaze na ukrajinskoj teritoriji blizu granice.

„Sa vojne tačke gledišta, bilo bi najbolje da se nalaze u Ukrajini kako bi zaštitili i poljsku teritoriju, tada bi najefikasnije štitili i Ukrajinu i Poljsku. Ali odluka je na njemačkoj strani “, rekao je Duda na konferenciji za novinare u Kaunasu u Litvaniji.

Njemačka je ranije ove nedjelje saopštila da je ponudila Varšavi avione "evrofajter" i "patriot" sisteme da brani poljsku teritoriju, nakon što su dvije osobe ubijene u blizini granice sa Ukrajinom, poslije pada, pretpostavlja se, zalutale ukrajinske rakete.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blažčak prvobitno je rekao da je primio njemačku ponudu sa "zadovoljstvom". Međutim, poslije ruskog raketnog napada na Ukrajinu u srijedu, kada je u Kijevu ubijeno nekoliko ljudi, poljski lideri su rekli da bi bilo bolje da se odbrambeni sistemi rasporede u zapadnoj Ukrajini.

13.13 Ukrenergo: U pogonu sve nuklearke pod ukrajinskom kontrolom

Sve tri nuklearne elektrane u dijelu Ukrajine koji je pod kontrolom ukrajinske vlade ponovo su u pogonu i priključene su na glavnu električnu mrežu, saopštila je ukrajinska elektrodistribucija Ukrenergo, objavio je danas Gadijan.

Izvršni direktor Ukrenerga Volodimir Kudricki rekao je juče da će prekidi u snabdijevanju strujom biti unaprijed najavljivani ukoliko ne bude naglog pogoršanja situacije.

Sve tri nuklearne elektrane koje se nalaze na neokupiranoj teritoriji rade i za jedan do dva dana dostići će normalan planirani kapacitet , a očekuje se da će biti moguće da se vrati režim planiranih nestanaka struje umjesto hitnih, rekao je Kudricki.

On je naveo da je sada energetski sistem potpuno integrisan i da su svi regioni povezani, kao i da je ukrajinska elektromreža ponovo povezana sa energetskim sistemom EU.

Kudricki je pozvao Ukrajince da štede struju koliko je god to moguće.

U ruskim raketnim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu 23. novembra teško je oštećena elektromreža, tako da je nastao prekid u snabdevanju iz nuklearnih i hidroelektrana, a u Kijevu je izazvana najveća šteta na elektromreži od početka rata.

12.55 Berlin razmatra zahtjev Varšave da posalje Patriot u Ukrajinu

Njemačka je danas saopštila da sa saveznicima razgovara o zahtjevu Poljske da pošalje sisteme protivvazdušne odbrane u Ukrajinu.

„Razgovaramo sa našim saveznicima o tome kako da se odnosimo prema prijedlogu Poljske“, saopštio je portparol njemačke vlade novinarima u Berlinu, prenosi Rojters.

Poljski lideri ocijenili su juče da bi najbolje bilo da se protivvazdušni sistem Patriot, koji je Njemačka ponudila Poljskoj, da Ukrajini radi odbrane od Rusije.

Njemačka je ranije ove nedjelje saopštila da je ponudila Varšavi avione "evrofajter" i "patriot" sisteme da brani poljsku teritoriju, nakon što su dve osobe ubijene u blizini granice sa Ukrajinom, poslije pada, pretpostavlja se, zalutale ukrajinske rakete.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blažčak prvobitno je rekao da je primio njemačku ponudu sa "zadovoljstvom".

Međutim, poslije ruskog raketnog napada na Ukrajinu u srijedu, kada je u Kijevu ubijeno nekoliko ljudi, poljski lideri su rekli da bi bilo bolje da se odbrambeni sistemi rasporede u zapadnoj Ukrajini, navodi AP.

Ukrajinski ambasador u Varšavi Vasil Zvarič zahvalio se Blažčaku, rekavši na Tviteru da Ukrajini treba što više odbrambenog oružja.

12.45 -Rusi prvi put izvršili udare po željeznici

Zapadni i ruski mediji prenose da su ruske snage prvi put od početka sukoba izvršile raketne udare na ukrajinsku željeznicu i tako otežale prevoz ljudstva i tehnike na font.
Ruska vojska je sa masovnog, ali selektivnog, granatiranja i raketiranja objekata ukrajinske energetike i njenog komandnog sistema prešla na jednako masovne, ali razornije udare.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su ti udari poremetili prebacivanje željeznicom ukrajinskih vojnih rezervi, stranog naoružanja, vojne opreme i municije.

U nekoliko gradova, uključujući Kijev, Odesu i Lavov, a i u cijelim oblastima, struja je potpuno nestala.U Južnoukrajinskoj nuklearnoj elektrani zaustavljeni su svi reaktori.

Zaustavljene su i nuklearke u Hmeljnickom i Rovnu, mada Rusija njih nije gađala.Zbog nestanka struje satima nije radio metro u Harkovu.

10.39 Nova Kahovka: Dvije osobe poginule u ukrajinskom napadu

Dvije osobe su poginule, a nekoliko je povrijeđeno u ukrajinskom minobacačkom napadu tokom noći na grad Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti, saopstila je danas lokalna opštinska uprava.

Uprava je na Telegramu napisala da su u ukrajinskom napadu poginule dvije žene, dok je nekoliko ljudi povrijeđeno, a tri kuće potpuno srušene.

U saopštenju se navodi da je ukrajinska vojska tokom protekle noći granatirala centar Nove Kahovke i stambene objekte u blizini stomatološke ambulante i crkve Svetog Andreja, prenio je TASS.

10.21 Maročko: Ukrajina pokušava da probije liniju odbrane LNR

Portparol narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko saopštio je da je ukrajinska vojska nastavila sa pokušajima da probije liniju odbrane LNR.

Ističe da ukrajinske snage napade izvode nekoliko puta na dan, ali bezuspješno i uz velike gubitke, prenosi TAS S.

"Neprijatelj svakodnevno pokušava da probije našu liniju odbrane, nekoliko puta dnevno, ali bezuspješno“, rekao je on TV kanalu Lugansk-24.

Dodaje da Ukrajina ponovo trpi velike gubitke i da se jedinice pod kontrolom Kijeva vraćaju na svoje prethodne položaje, a onda se pregrupišu i ponovo napreduju.

09.21 Za pola Kijeva vanredno isključenje struje

Za pola Kijeva na snazi je vanredno isključenje električne energije nakon raketnih napada ruskih snaga na vitalne infrastrukturne objekte, saopštila je pres-služba gradske vojne uprave.

Radi se na obnavljanju isporuka grijanja, prenosi Interfaks Ukrajina.

Snabdijevanje vodom Kijeva je potpuno obnovljeno, ali kod nekih potrošača i dalje može doći do smanjenja pritiska.

Što se tiče mobilnih komunikacija, funkcionisanje mreža svih mobilnih operatera direktno zavisi od snabdevanja električnom energijom, navedeno je u saopštenju.

08.33 Olena Zelenska: Ukrajina će izdržati predstojeću zimu

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska smatra da će Ukrajina izdržati predstojeću zimu uprkos hladnoći i nestancima struje izazvanim ruskim projektilima.

Zelanska je u opširnom intervjuu za BBC rekla da će Ukrajina nastaviti da se bori u, kako je ocijenila, ratu između pogleda na svijet, jer "bez pobjede ne može biti mira“ .

"Imali smo toliko strašnih izazova, videli toliko žrtava, toliko razaranja, da nestanci struje nisu najgora stvar koja nam se može desiti", rekla je supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podsjetila je na nedavnu anketu prema kojoj je 90 odsto Ukrajinaca reklo da je spremno da živi sa nestašicom struje dve do tri godine ako vide izglede za pridruživanje Evropskoj uniji.

„Znate, lako je trčati maraton kada znate koliko kilometara ima“, rekla je prva dama Ukrajine i dodala da u ovom slučaju Ukrajinci ne znaju

 daljinu koju moraju da pretrče.

„Ponekad može biti veoma teško, ali postoje neke nove emocije koje nam pomažu da izdržimo", rekla je Olena Zelenska.

08.01 Staruh: Ruske snage raketirale predgrađe Zaporožja

Ruske snage noćas su gađale raletama predgrađe Zaporožja, a rakete su pale u blizini bolnice, objavio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Staruh.

Naveo je da nema povrijeđenih, ali da je na zgradi bolnice razbijeno desetine prozora, prenosi ukrajinska agencija Unian.

07:39 Načelnik Zaporoške oblasti: Oštećena bolnica u napadu ruskih snaga

Oleksandr Staruh, načelnik Zaporoške oblasti napisao je na Telegramu da je u napadima ruskih snaga oštećena bolnica.

Na sreću, ljudi nisu povrijeđeni, ali to se ne može reći za zgradu. Desetine prozora je razbijeno, naveo je Staruh.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je za Fajnenšel tajms rekao da su ovonedeljni raketni napadi stvorili situaciju kakva nije viđena 80 ili 90 godina – da država na evropskom kontinentu ostane u mraku.

Do četvrtka uveče, zvaničnici su rekli da je reaktor u nuklearnoj elektrani Hmeljnicki, ponovo priključen na mrežu.

Spoljno napajanje strujom u četvrtak je dobila i najveća nuklearka u Evropi, Zaporožje, saopštila je ukrajinska kompanija "Energoatom".

07:19 PVO sistem aktivirao se na Krimu

Sistem protivvazduhoplovne odbrane aktiviran je u gradu Armjansku na poluostrvu Krim, prenijela je novinska agencija Tas reči lokalnog gradonačelnika.

Vasilij Teliženko kaže da se ne planira evakuacija grada, nakon što su se u tom regionu čule eksplozije.

Molim vas ostanite mirni, protivvazduhoplovna odbrana je aktivna. Konsultovao sam sve službe i sve je u redu. U Ukrajini postoje neki ljudi koji destabilizuju situaciju", napisao je Teliženko na društvenoj mreži Telegram.

Dodaje da niko nije evakuisan iz Armjanska, niti da se takve akcije planiraju.

Ranije ove nedjelje, na proukrajinskim Telegram kanalima pojavili su se izvještaji u kojima se navodi da se ljudi evakuišu iz Arnjanska, navodi Tas.

07.18 Zelenski: Pripremamo se da napredujemo na pojedinim pravcima

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinska vojska drži ključne tačke duž cijele linije fronta sa ruskim snagama, a da se priprema napredovanje na pojedinim pravcima.

"Naši momci se hrabro brane. I postoje pravci na kojima se pripremamo za napredovanje", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema riječima Zelenskog, Rusi pokušavaju da prebace dodatne snage na front.

06.54 Ukrajina: U ruskom napadu na Herson 7 mrtvih, 21 osoba povrijeđena

Broj poginulih u napadu ruskih snaga na Herson povećan je na sedam, a 21 osoba je povrijeđena, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.

"Samo za jedno veče - 21 ranjen i sedam mrtvih", napisao je Januševič na Telegramu kasno sinoć.

Agencija Interfaks Ukrajina prenosi da su ruske snage sinoć ponovo gađale Herson iz višecevnih raketnih bacača i artiljerije, a da je na meti bio stambeni dio grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana