Украјински суд одбацио жалбу монаха Кијевско-печерске лавре

Sputnik
Foto: Sputnik

Суд је одбацио тужбу канонске Украјинске православне цркве да поништи једнострани раскид уговора о закупу Кијевско-Печерске лавре, изјавио је министар културе Украјине Александар Ткаченко.

Један број украјинских судија који не желе да учествују у разматрању тужбе Кијевско-печерске лавре о недопустивости раскида уговора о закупу манастира са њом, одустао је од случаја, рекао је савјетник патријарха московског и цијеле Русије у области спољних црквених односа, протојереј Николај Балашов.

- Неколико судија се повлачи, не желећи или се плашећи да учествује у разматрању овог случаја - рекао је он на конференцији за новинаре о ситуацији око Кијевско-Печерске лавре у компанији "Русија севодња".

Ескалација кризе око Кијевско-печерске лавре почела је обавјештењем Украјинске православне цркве од Министарства културе Украјине да се једнострано раскида уговор о закупу манастира, монаси су морали да напусте Лавру 29. марта.

Министар културе Украјине Александар Ткаченко рекао је да монаси могу да остану у Лаври под условом да пређу у расколничку ПЦУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана