Ukrajinski sud odbacio žalbu monaha Kijevsko-pečerske lavre

Sputnik
Foto: Sputnik

Sud je odbacio tužbu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da poništi jednostrani raskid ugovora o zakupu Kijevsko-Pečerske lavre, izjavio je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko.

Jedan broj ukrajinskih sudija koji ne žele da učestvuju u razmatranju tužbe Kijevsko-pečerske lavre o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu manastira sa njom, odustao je od slučaja, rekao je savjetnik patrijarha moskovskog i cijele Rusije u oblasti spoljnih crkvenih odnosa, protojerej Nikolaj Balašov.

- Nekoliko sudija se povlači, ne želeći ili se plašeći da učestvuje u razmatranju ovog slučaja - rekao je on na konferenciji za novinare o situaciji oko Kijevsko-Pečerske lavre u kompaniji "Rusija sevodnja".

Eskalacija krize oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obavještenjem Ukrajinske pravoslavne crkve od Ministarstva kulture Ukrajine da se jednostrano raskida ugovor o zakupu manastira, monasi su morali da napuste Lavru 29. marta.

Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao je da monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku PCU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana