Талас руских напада широм Украјине, уништен дрон изнад Брјанске области

ГС/Агенције
Талас руских напада широм Украјине, уништен дрон изнад Брјанске области

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 581 дан. Обје стране настављају нападе дроновима.

Путин: Избори у новим руским регионима корак ка њиховој пуној интеграцији

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да су избори одржани раније овог мјесеца у дијеловима Украјине под контролом Москве означили корак ка њиховој пуној интеграцији у Русију.

-'То је, наравно, значајан догађај, важан корак ка пуном уласку нових региона у јединствен правни, државни простор наше велике земље - рекао је Путин на састанку са новоизабраним гувернерима, а преноси Ројтерс.

Изборе у регионима Доњецка, Луганска, Херсона и Запорожја, који су под дјелимичном руском контролом, успостављеном након почетка рата у Украјини, Кијев је прогласио незаконитим.

Кијев: Руске снаге гранатама оштетиле термоелектрану на југу Украјине

Руске снаге приликом посљедњег гранатирања јужних украјинских подручја оштетиле су термоелектрану на југу земље, саопштено је данас из државне дистрибутерске мреже Украјине.

Укренерго није изнио презицне податке о локацији електране или степену оштећења.

- Синоћ је термоелектрана у јужном региону оштећена као резултат масовног непријатељског гранатирања - наводи се у саопштењу Укренерга.

Та компанија није била у могућности да пружи више детаља, због законских обавеза у вријеме рата, преноси Ројтерс.

Столтенберг: Украјинске снаге постепено освајају територије у контраофанзиви

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је данас, током ненајављене посјете Кијеву да украјинске снаге постепено освајају територије у контраофанзиви против руских снага.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, Столтенберг је рекао да се руске снаге боре за “империјалне заблуде” Москве, преноси Ројтерс. Столтенберг је навео да НАТО сада има велике оквирне уговоре са компанијама за производњу оружја у вриједности од 2,4 милијарди евра за муницију, укључујући милијарду евра у чврстим поруџбинама.

Он је рекао да ће такви уговори омогућити чланицама НАТО-а да се попуне њихове исцрпљене залихе док истовремено настављају да снабдијевају Украјину муницијом.

Столтенберг је такође осудио руске ваздушне ударе у близини украјинске границе са Румунијом, која је чланица НАТО-а. Рекао је да нема доказа да су ти удари били намјерно усмјерени на Румунију, али је истакао да су они “непромишљени” .

Москва: Уништен дрон изнад Брјанске области

Средствима радиоелектронске борбе уништен је украјински дрон на прилазима Брјанску, саопштио је губернатор Брјанске области Александар Богомаз.

Нема повређених ни материјалне штете, додао је он, преноси Гардијан.

Кијев: Руски напади дроновима широм Украјине

Украјинска војска саопштила је да је Русија, током ноћи, извела масовни напад дроновима широм Украјине.

-Током ноћи лансирано је неколико група ударних беспилотних летјелица. Противваздушна одбрана је дјеловала дуж скоро цијелог јужног правца - у области Одеса, Николајев. Такође, непријатељ је своје нападе усмјерио и на централну Украјину. Разјашњавају се посљедице напада, јер је заиста био масиван - рекла је Наталија Гумењук, портпаролка украјинске јужне војне команде,.

Додала је и да је „рад противваздушне одбране био прилично ефикасан“, те да је „уништено више од 30 руских беспилотних летјелица изнад приобалних региона Црног мора и даље у унутрашњости“.

Лавров: Запад жели прекид ватре како би снабдио Кијев новим оружјем

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио је да Запад жели да постигне прекид ватре у Украјини како би снабдио украјинске трупе новим наоружањем.

Он је напоменуо да руска страна не види предуслове за наставак преговора.

-Запад, када почне да пласира ову врсту провокативних гласина, очигледно тестира нашу спремност да пристанемо на њихове услове. А они, у ствари, не крију баш услове: направите паузу од неколико мјесеци, никакве договоре осим привременог прекида ватре, а за то вријеме напумпаћемо Украјину новим наоружањем поред већ испорученог, а које наше оружане снаге систематски уништавају - рекао је Лавров.

 

Украјина:Руси лансирали 44 дрона “шахед”, оборена 34

Украјинске ваздухопловне снаге саопштиле су данас да је њихова противваздушна одбрана оборила 34 од 44 дрона “шахед” које је Русија лансирала протекле ноћи, а посебно је на мети била Одеса.

У тим нападима није било жртава, пренио је Ројтерс.

Неколико беспилотних летјелица оборено је у Кировоградској области.

Према ријечима начелника региона, није било штете на цивилној инфраструктури нити повријеђених.

Руска војска је извела ракетни напад на инфраструктурни објект у Миколајиву, а према ријечима градоначелника, ни тамо није било повријеђених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана