Talas ruskih napada širom Ukrajine, uništen dron iznad Brjanske oblasti

GS/Agencije
Talas ruskih napada širom Ukrajine, uništen dron iznad Brjanske oblasti

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 581 dan. Obje strane nastavljaju napade dronovima.

Putin: Izbori u novim ruskim regionima korak ka njihovoj punoj integraciji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su izbori održani ranije ovog mjeseca u dijelovima Ukrajine pod kontrolom Moskve označili korak ka njihovoj punoj integraciji u Rusiju.

-'To je, naravno, značajan događaj, važan korak ka punom ulasku novih regiona u jedinstven pravni, državni prostor naše velike zemlje - rekao je Putin na sastanku sa novoizabranim guvernerima, a prenosi Rojters.

Izbore u regionima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, koji su pod djelimičnom ruskom kontrolom, uspostavljenom nakon početka rata u Ukrajini, Kijev je proglasio nezakonitim.

Kijev: Ruske snage granatama oštetile termoelektranu na jugu Ukrajine

Ruske snage prilikom posljednjeg granatiranja južnih ukrajinskih područja oštetile su termoelektranu na jugu zemlje, saopšteno je danas iz državne distributerske mreže Ukrajine.

Ukrenergo nije iznio prezicne podatke o lokaciji elektrane ili stepenu oštećenja.

- Sinoć je termoelektrana u južnom regionu oštećena kao rezultat masovnog neprijateljskog granatiranja - navodi se u saopštenju Ukrenerga.

Ta kompanija nije bila u mogućnosti da pruži više detalja, zbog zakonskih obaveza u vrijeme rata, prenosi Rojters.

Stoltenberg: Ukrajinske snage postepeno osvajaju teritorije u kontraofanzivi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas, tokom nenajavljene posjete Kijevu da ukrajinske snage postepeno osvajaju teritorije u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Stoltenberg je rekao da se ruske snage bore za “imperijalne zablude” Moskve, prenosi Rojters. Stoltenberg je naveo da NATO sada ima velike okvirne ugovore sa kompanijama za proizvodnju oružja u vrijednosti od 2,4 milijardi evra za municiju, uključujući milijardu evra u čvrstim porudžbinama.

On je rekao da će takvi ugovori omogućiti članicama NATO-a da se popune njihove iscrpljene zalihe dok istovremeno nastavljaju da snabdijevaju Ukrajinu municijom.

Stoltenberg je takođe osudio ruske vazdušne udare u blizini ukrajinske granice sa Rumunijom, koja je članica NATO-a. Rekao je da nema dokaza da su ti udari bili namjerno usmjereni na Rumuniju, ali je istakao da su oni “nepromišljeni” .

Moskva: Uništen dron iznad Brjanske oblasti

Sredstvima radioelektronske borbe uništen je ukrajinski dron na prilazima Brjansku, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

Nema povređenih ni materijalne štete, dodao je on, prenosi Gardijan.

Kijev: Ruski napadi dronovima širom Ukrajine

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija, tokom noći, izvela masovni napad dronovima širom Ukrajine.

-Tokom noći lansirano je nekoliko grupa udarnih bespilotnih letjelica. Protivvazdušna odbrana je djelovala duž skoro cijelog južnog pravca - u oblasti Odesa, Nikolajev. Takođe, neprijatelj je svoje napade usmjerio i na centralnu Ukrajinu. Razjašnjavaju se posljedice napada, jer je zaista bio masivan - rekla je Natalija Gumenjuk, portparolka ukrajinske južne vojne komande,.

Dodala je i da je „rad protivvazdušne odbrane bio prilično efikasan“, te da je „uništeno više od 30 ruskih bespilotnih letjelica iznad priobalnih regiona Crnog mora i dalje u unutrašnjosti“.

Lavrov: Zapad želi prekid vatre kako bi snabdio Kijev novim oružjem

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da Zapad želi da postigne prekid vatre u Ukrajini kako bi snabdio ukrajinske trupe novim naoružanjem.

On je napomenuo da ruska strana ne vidi preduslove za nastavak pregovora.

-Zapad, kada počne da plasira ovu vrstu provokativnih glasina, očigledno testira našu spremnost da pristanemo na njihove uslove. A oni, u stvari, ne kriju baš uslove: napravite pauzu od nekoliko mjeseci, nikakve dogovore osim privremenog prekida vatre, a za to vrijeme napumpaćemo Ukrajinu novim naoružanjem pored već isporučenog, a koje naše oružane snage sistematski uništavaju - rekao je Lavrov.

 

Ukrajina:Rusi lansirali 44 drona “šahed”, oborena 34

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su danas da je njihova protivvazdušna odbrana oborila 34 od 44 drona “šahed” koje je Rusija lansirala protekle noći, a posebno je na meti bila Odesa.

U tim napadima nije bilo žrtava, prenio je Rojters.

Nekoliko bespilotnih letjelica oboreno je u Kirovogradskoj oblasti.

Prema riječima načelnika regiona, nije bilo štete na civilnoj infrastrukturi niti povrijeđenih.

Ruska vojska je izvela raketni napad na infrastrukturni objekt u Mikolajivu, a prema riječima gradonačelnika, ni tamo nije bilo povrijeđenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana