Украјина: Љекари нису дошли на вакцинацију, вакцине бачене

Танјуг
Украјина: Љекари нису дошли на вакцинацију, вакцине бачене

КИЈЕВ - У неким украјинским медицинским установама бачен је један број неискоришћених вакцина против ковида-19 јер се неки љекари нису појавили на својим уговореним терминима за вакцинисање, саопштили су данас посланици украјинске владајуће странке.

У Украјини је тек почела вакцинација 41 милиона становника против ковида-19 јер је прва пошиљка од 500.000 доза АстраЗенекине вакцине стигла прошле недјеље, али та земља је суочена и са значајним скептицизмом грађана према вакцини, преноси Ројтерс.

Влада Украјине је као приоритет одредила вакцинацију медицинских радника на првој линији фронта против короне, а статистика показују да 47 одсто Украјинаца не жели да се вакцинише.

"Важно је да разумијемо зашто љекари одбијају да се вакцинишу", изјавио је Олександр Корнијенко, челни човјек странке Слуга народа предсједника Володимира Зеленског на састанку који је преносила телевизија.

Предсједник парламентарног одбора за здравство Михајло Радуцкиј оцијенио је да је ситуација врло лоша.

"Нема друге опције. Када неко не дође на свој уговорени термин за вакцинисање, бочица са вакцином може да се чува отворена само два до три сата, након чега се мора бацити", рекао је Радуцкиј.

До 28. фебруара укупно је администрирана 3.141 доза вакцине укључујући 90 доза у посљедња 24 сата, показују подаци украјинског министарства здравља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана