Ухапшене двије особе на Криму због подстицања на терористичке активности

Срна
Ухапшене двије особе на Криму због подстицања на терористичке активности

СИМФЕРОПОЉ - Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) привела је држављанина Украјине и држављанина Русије на Криму под сумњом да су подстицали и оправдавали тероризам и ширили пропаганду.

У саопштењу прес-службе Одјељења ФСБ-а за Крим и Севастопољ наводи се да је држављанин Украјине приведен због подстицања на тероризам, а да је мјештанин кримског града Јевпаторија приведен под сумњом да је оправдавао тероризам и ширио екстремистичку пропаганду.

"Украјински држављанин је овог мјесеца дијелио памфлете у кримским градовима у којима се позива на поступке са циљем нарушавања територијалног интегритета Руске Федерације, а приведен је у суботу, 19. септембра. Осим тога, одјељење ФСБ-а привело је руског држављанина рођеног 1992. године који је умијешан у јавно оправдавање тероризма и ширење пропаганде", истиче се у саопштењу.

Из ФСБ-а наглашавају да је руски држављанин посједовао дијелове за израду експлозивних направа, који су заплијењени заједно са предметима сличним ватреном оружју и муницији, екстемистичким памфлетима и другим предметима који доказују противзаконите активности приведеног, јавио је ТАСС.

Прес-служба саопштила је и то да је украјински држављанин стар 22 године стигао на Крим како би пронашао саучеснике са циљем дестабилизовања јавности и политичке ситуације у региону, те да су приликом његовог привођења заплијењени памфлети са екстремистичким садржајем и средства за комуникацију која су коришћена за спровођење противзаконитих активности.

Против украјинског држављанина покренут је кривични поступак под оптужбом за подстицање екстремизма, а руски држављанин се терети за јавне позиве на спровођење терористичких активности, јавно оправдавања тероризма и пропаганду, као и јавне позиве на екстремистичке активности и поступке чиуји је циљ угрожавање територијалног интегритета Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана