Ухапшена двојица тинејџера због инцидента у Синагоги у Тексасу

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Двојица тинејџера ухапшена су у Великој Британији у оквиру истраге талачке кризе у синагоги у америчкој држави Тексас.

Америчке власти су јуче идентификовале мушкарца који је држао четири особе као таоце у синагоги у Тексасу као британског држављанина, док је британска полиција касније ухапсила двоје тинејџера због напада који је предсједник ДЖозеф Бајден назвао "чином тероризма".

Федерални истражни биро (ФБИ) саопштио је да је отмичар, који је погинуо у 10-сатној опсади у малом граду Коливилу у суботу, 15. јануара, 44-годишњи Малик Фејсал Акрам.

Неколико сати касније, британска полиција за борбу против тероризма ухапсила је двије особе и саслушала их у вези са инцидентом.

"Двојица тинејџера приведена су у јужном Манчестеру. Они остају у притвору", наводи се у саопштењу полиције Манчестера.

Теренска канцеларија ФБИ у Даласу раније је саопштила да "нема назнака" да је неко други био умијешан у напад на синагогу Конгрегације Бет Израел.

Четири таоца - укључујући угледног локалног рабина Чарлија Сајтрона Вокера - ослобођени су неповријеђени у суботу увече. Јеврејска заједница и Бајден обновили позиве на борбу против антисемитизма.

"Нема сумње да је ово било трауматично искуство", навео је синоћ Вокер у саопштењу, уз напомену да ће се опоравити.

Мушкарац који се представља као Акрамов брат Гулбар истакао је у објави на "Фејсбуку" да је осумњичени имао психичке проблеме.

"Желимо да кажемо да ми као породица не одобравамо ниједан његов поступак и да се искрено извињавамо свим жртвама умијешаним у овај несрећни инцидент", рекао је Гулбар у објави на "Фејсбук" страници муслиманске заједнице у Блекбурну, у сјеверозападној Енглеској — одакле је Акрам, према сазнањима британске полиције.

Гулбар је додао да је био у контакту са полицијом у Тексасу и да се његова породица нада да ће Акрамово тијело вратити у Британију на сахрану.

Бајден је одбио да спекулише о мотиву, али је изгледа потврдио извјештаје да је отмичар тражио ослобађање осуђене терористкиње Афије Сидики, пакистанске неуронаучнице познате као "Лејди Ал Каида".

"Ово је био чин тероризма" који је починио нападач који је очигледно "инсистирао на ослобађању некога ко је у затвору више од 10 година", рекао је Бајден новинарима током посјете организацији за помоћ гладнима у Филаделфији.

Британски министар спољних послова Лиз Трас јуче је осудила узимање талаца као "чин тероризма и антисемитизма".

Сидики, прва жена коју су САД осумњичиле да је повезана са "Ал каидом" и која је нека врста познате личности у Пакистану и у јужноазијским џихадистичким круговима, ухапшена је у Авганистану 2008. године.

Двије године касније пред судом у НЈујорку осуђена је на 86 година затвора због покушаја убиства америчких официра у Авганистану.

Тренутно се налази у затвору у Форт Ворту у Тексасу, око 32 километра од синагоге коју је Акрам напао. НЈен адвокат је рекао да она нема никакве везе са отмицом и да осуђује тај чин, преноси АФП. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана