Uhapšena dvojica tinejdžera zbog incidenta u Sinagogi u Teksasu

Srna
Foto: Ilustracija

LONDON - Dvojica tinejdžera uhapšena su u Velikoj Britaniji u okviru istrage talačke krize u sinagogi u američkoj državi Teksas.

Američke vlasti su juče identifikovale muškarca koji je držao četiri osobe kao taoce u sinagogi u Teksasu kao britanskog državljanina, dok je britanska policija kasnije uhapsila dvoje tinejdžera zbog napada koji je predsjednik DŽozef Bajden nazvao "činom terorizma".

Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je otmičar, koji je poginuo u 10-satnoj opsadi u malom gradu Kolivilu u subotu, 15. januara, 44-godišnji Malik Fejsal Akram.

Nekoliko sati kasnije, britanska policija za borbu protiv terorizma uhapsila je dvije osobe i saslušala ih u vezi sa incidentom.

"Dvojica tinejdžera privedena su u južnom Mančesteru. Oni ostaju u pritvoru", navodi se u saopštenju policije Mančestera.

Terenska kancelarija FBI u Dalasu ranije je saopštila da "nema naznaka" da je neko drugi bio umiješan u napad na sinagogu Kongregacije Bet Izrael.

Četiri taoca - uključujući uglednog lokalnog rabina Čarlija Sajtrona Vokera - oslobođeni su nepovrijeđeni u subotu uveče. Jevrejska zajednica i Bajden obnovili pozive na borbu protiv antisemitizma.

"Nema sumnje da je ovo bilo traumatično iskustvo", naveo je sinoć Voker u saopštenju, uz napomenu da će se oporaviti.

Muškarac koji se predstavlja kao Akramov brat Gulbar istakao je u objavi na "Fejsbuku" da je osumnjičeni imao psihičke probleme.

"Želimo da kažemo da mi kao porodica ne odobravamo nijedan njegov postupak i da se iskreno izvinjavamo svim žrtvama umiješanim u ovaj nesrećni incident", rekao je Gulbar u objavi na "Fejsbuk" stranici muslimanske zajednice u Blekburnu, u sjeverozapadnoj Engleskoj — odakle je Akram, prema saznanjima britanske policije.

Gulbar je dodao da je bio u kontaktu sa policijom u Teksasu i da se njegova porodica nada da će Akramovo tijelo vratiti u Britaniju na sahranu.

Bajden je odbio da spekuliše o motivu, ali je izgleda potvrdio izvještaje da je otmičar tražio oslobađanje osuđene teroristkinje Afije Sidiki, pakistanske neuronaučnice poznate kao "Lejdi Al Kaida".

"Ovo je bio čin terorizma" koji je počinio napadač koji je očigledno "insistirao na oslobađanju nekoga ko je u zatvoru više od 10 godina", rekao je Bajden novinarima tokom posjete organizaciji za pomoć gladnima u Filadelfiji.

Britanski ministar spoljnih poslova Liz Tras juče je osudila uzimanje talaca kao "čin terorizma i antisemitizma".

Sidiki, prva žena koju su SAD osumnjičile da je povezana sa "Al kaidom" i koja je neka vrsta poznate ličnosti u Pakistanu i u južnoazijskim džihadističkim krugovima, uhapšena je u Avganistanu 2008. godine.

Dvije godine kasnije pred sudom u NJujorku osuđena je na 86 godina zatvora zbog pokušaja ubistva američkih oficira u Avganistanu.

Trenutno se nalazi u zatvoru u Fort Vortu u Teksasu, oko 32 kilometra od sinagoge koju je Akram napao. NJen advokat je rekao da ona nema nikakve veze sa otmicom i da osuđuje taj čin, prenosi AFP. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana