Убице Кашогија прошли обуку у САД коју је одобрила влада

Танјуг
Убице Кашогија прошли обуку у САД коју је одобрила влада

ВАШИНГТОН - Четворица Саудијаца који су учествовали у убиству новинара Вашингтон поста Џамала Кашогија 2018. године у Истанбулу, прошли су годину дана раније обуку у САД године на основу уговора који је одобрио Стејт департмент.

Обуку је одржала групација „Tier 1", која је у власништву приватне компаније „Cerberus Capital Management", а осмишљена је у циљу заштите саудијских лидера, преноси Ројтерс позвајући се на јучерашњи извјештај Њујорк тајмса.

У одговору на медијски извјештај портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је да према закону то министарство не може да коментарише лиценциране одбрамбене активности које су наведене у извјештају новина, а да је у америчкој политици према Саудијској Арабији акценат на владавини закона и поштовању људских права.

Кашогија, који је за Васхингтон пост писао критичке колумне о саудијском престолонаслиједнику Мохамеду бин Салману, тим оперативаца повезаних с принцом убио је и његово тијело раскомадал у конзулату краљевине у Истанбулу у октобру 2018.

Извјештај америчке обавијештајне службе из фебруара наводи да је саудијски престолонаслиједник одобрио операцију хапшења или убијања новинара.

Према писању Њујорк тајмса, директор „Церберуса" Луис Бремер потврдио је прошле године улогу своје компаније у обуци четворице чланова тима за убиство Кашогија, али је навео да су Стејт департмент и друге владине агенције одговорне за провјеру страних снага које се обучавају на америчком тлу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана