Ubice Kašogija prošli obuku u SAD koju je odobrila vlada

Tanjug
Ubice Kašogija prošli obuku u SAD koju je odobrila vlada

VAŠINGTON - Četvorica Saudijaca koji su učestvovali u ubistvu novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018. godine u Istanbulu, prošli su godinu dana ranije obuku u SAD godine na osnovu ugovora koji je odobrio Stejt department.

Obuku je održala grupacija „Tier 1", koja je u vlasništvu privatne kompanije „Cerberus Capital Management", a osmišljena je u cilju zaštite saudijskih lidera, prenosi Rojters pozvajući se na jučerašnji izvještaj Njujork tajmsa.

U odgovoru na medijski izvještaj portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da prema zakonu to ministarstvo ne može da komentariše licencirane odbrambene aktivnosti koje su navedene u izvještaju novina, a da je u američkoj politici prema Saudijskoj Arabiji akcenat na vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava.

Kašogija, koji je za Vashington post pisao kritičke kolumne o saudijskom prestolonaslijedniku Mohamedu bin Salmanu, tim operativaca povezanih s princom ubio je i njegovo tijelo raskomadal u konzulatu kraljevine u Istanbulu u oktobru 2018.

Izvještaj američke obaviještajne službe iz februara navodi da je saudijski prestolonaslijednik odobrio operaciju hapšenja ili ubijanja novinara.

Prema pisanju Njujork tajmsa, direktor „Cerberusa" Luis Bremer potvrdio je prošle godine ulogu svoje kompanije u obuci četvorice članova tima za ubistvo Kašogija, ali je naveo da su Stejt department i druge vladine agencije odgovorne za provjeru stranih snaga koje se obučavaju na američkom tlu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana