Убица ухапшен након 20 година бјекства, цијело вријеме се правио глувонијем

ГС
Убица ухапшен након 20 година бјекства, цијело вријеме се правио глувонијем

Крајем маја 2004. године, човјек по имену Сјао жестоко се посвађао с комшијом у кинеском селу Оумио Даџинг. У једном тренутку, наводно, дохватио је лопату и ударио га по глави.

Ударац је био довољно јак да усмрти несрећног комшију, а Сјао је исте вечери покупио ствари, напустио жену и 11-годишње дијете. Није желио да заврши у затвору, или добије смртну казну.

Сјао је нестао без трага, а заправо је стигао у покрајину Фуђен на југоистоку земље.

У забаченом планинском крају бавио се скупљањем секундарних сировина, а правио се глувонијем и са људима комуницирао помоћу знакова.

Године су пролазиле, али полиција није одустала од потраге за осумњиченим убицом. С друге стране, Сјао је био пажљив и никада није контактирао породицу. Перфектно је глумио особу с инвалидитетом, и тако 20 година.

Прошлог мјесеца, полиција је привела глувонијемог човјека у округу Анкси, пошто се потукао с локалним мјештанима. Убрзо је пуштен, али су његове фотографије завршиле у националној бази.

Тада је неко схватио да скупљач секундарних сировина подсјећа на осумњиченог убицу из села Оумио Даџинг. Отворена је нова истрага и Сјао је завршио у станици.

Када су га пронашли, чувари реда су поставили директно питање "да ли долази из покрајине Шенси", а он је само изустио "да".

Касније је испричао да се суздржавао од говора двије деценије и осјећао да ће полудјети.

"Када сам отишао, син је имао 11 година. Послије овог времена, питам се како је моја породица", казао је.

Сјао је показао полицајцима гдје је напао комшију кобне вечери. Очекује га затворска казна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана