Украјински званичник осумњичен за подршку руским снагама

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 279 дана. Жестоке борбе воде се у Донбасу. У Кијеву су уведена ванредна искључења електричне енергије.

16.50 - Украјински званичник осумњичен за подршку руским снагама

Украјинске власти привеле су данас једног званичника Херсона због сумње да је помагао руским снагама које су преузеле контролу над тим градом у марту, потврдио је украјински државни тужилац.

У саопштењу украјинског тужилаштва се каже да је ухапшени званичник Херсона, чије име није наведено, сарађивао са руским властима и помагао у функционисању јавних служби под контролом Русије.

У извјештају Ројтерса се наводи да је тужилаштво потврдило да је притвореном званичнику дозвољено да плати кауцију.

Уколико осумњичени званичник буде кривично гоњен и проглашен кривим, пријети му казна до 12 година затвора.

Украјина је 11. новембра прогласила ослобођење Херсона након што су се руске снаге повукле из тог града и прешле на другу страну ријеке Дњепар.


16.46 -  Столтенберг: Помажемо Украјини; Кулеба: Потребна бржа помоћ

Порука са данашњег састанка министара спољних послова НАТО-а је да ће савезници наставити да подржавају Украјину, рекао је генерални секретар војне алијансе Јенс Столтенберг, а шеф украјинске дипломатије Дмитар Кулеба истакао је да је потребна бржа помоћ.

"Подржаћемо Украјину све док буде требало, нећемо посустати. Трагедија би била за Украјину ако би Владимир Путин победио, а и за свет јер би постао опаснији. У интересу је НАТО-а да подржи Украјину", нагласио је Столтенберг.

Он је после састанка са Кулебом рекао да су се савезници сложили да је потребно тешње сарађивати са Украјином.

"Подршка коју пружамо видело се представља ону разлику на терену. Помоћ коју прижамо НАТО и ЕУ помаже", подвукао је Столтенберг.

Рекао је да су сви шокирани нападима Русије на украјинске градове и инфраструктуру и чињеницу да Русија користи зиму као оружје.

Кулеба је подсјетио да је посљ

едњи пут када се обраћао НАТО користио три речи „оружје, оружје, оружје".

"То оружје које сам тада дошао да тражим помаже нам да ослобађамо наше територије и грађане од злостављања", нагласио је он.

Кулеба се захвалио НАТО-у на испорученом оружју, али је указао да је данас дошао са поруком "брже, брже, брже".

"Захвални смо за све што је до сада урађено, али морамо наставити да се боримо. Доказали смо да можемо да победимо Русију и то је у интересу свих. Али одлуке о оружју, о покретања нових линија производње оружја морају бити донете брже, као и одлуке о испоруци наоружања", поручио је он.

Рекао је да је у Букурешт дошао да разговара о томе.

Истакао је да је важна и помоћ која није у оружју, него у агрегатима и осталој опреми.

"Та помоћ НАТО нам је важна да прођемо кроз зиму. Потребни су нам системи за одбрану од ракета, потребни су нам ИРИС, Хоукс, Патриот, али и агрегати. Када будемо имали системе за ваздушну одбрану онда ћемо моћи и нашу критичну инфраструктуру да одбранимо", казао је Кулеба на заједничком обраћању новинарима.

 

16.32 - Нова помоћ Вашингтона Украјини за куповину струје и мрежну опрему

Сједињене Државе најавиле су данас нову помоћ Украјини од 53 милиона долара за куповину струје и набавку мрежне опреме.

У саопштењу Стејт департмента се наводи да су због руских напада на објекте електро-енергетске инфраструктуре милиони грађана Украјине без струје и гријања.

"Ова опрема ће брзо бити испоручена како би се Украјинцима пружила помоћ да истрају током зиме", наводи се у саопштењу Стејт департмента и прецизира да ће овим пакетом бити обухваћена набавка разводних трансформатора, електро-склопке и прекидачи, одводници пренапона и друга електро опрема.


16.23 - Рјабков: Размjена заробљеника унаприједила би односе са САД

Размјена заробљеника између Русије и Сједињених Америчких Држава послужила би као позитиван сигнал за билатералне односе између наше две земље, поручио је на конференцији за новинаре замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Рекао бих да ми тренутно немамо дијалог и не можемо у потпуности да осетимо динамику (наших односа). Желим да нагласим, ако би се та размјена заробљеника догодила, то би свакако послужило као позитиван показатељ да односи Русије и Сједињених Држава нису толико безнадежни", рекао је руски дипломата новинару Таса.

Према ријечима Рјабкова, Сједињене Државе су по том питању злоупотребљавале дипломатске методе.


12.45 Широм Украјине проглашена ваздушна опасност

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у уторак широм Украјине, укључујући главни град Кијев, због предстојећих руских напада, објавили су локални званичници.

Локалне власти путем друштвене мреже Телеграм позвале су становнике да оду у склоништа. Андриј Јермак, шеф канцеларије украјинског предсједника, позвао је Украјинце да не игноришу упозорења.

Упозорења нису издата на Криму, којег је Русија анектирала 2014.

Сирене за узбуну огласе се готово свакодневно због могућих напада чија су мета цивилне и енергетске структуре.

Украјински оператер електричне мреже објавио да је у енергетском систему земље забиљежен недостатак енергије од 30 посто због погоршања временских услова и искључења узрокованих руским нападима прошле седмице.

12.40 Украјинска електроенергетска мрежа ради са 70 посто капацитета
Украјина се и даље бори да обнови потпуно снабдијевање потрошача струјом, скоро недјељу дана након таласа руских ракетних удара који су оштетили енергетске објекте широм земље.

Национални оператер електроенергетске мреже, Укренегро, саопштио је да се дефицит електричне енергије незнатно повећао од јуче након ванредних искључења неколико електрана и раста потрошње због ниских зимских температура, преноси Ројтерс.

„Произвођачи електричне енергије данас до 11:00 часова по локалном времену обезбеђују 70 одсто потрошње струје у Украјини. Тренутни дефицит капацитета је 30 одсто“, објавио је Укренерго на Фејсбуку и на мрежи за размену порука Телеграм. 

Украјински оператер је нагласио „да је општи дефицит у енергетском систему последица седам таласа руских ракетних напада на енергетску инфраструктуру земље". 

Русија од почетка октобра бомбардује ракетама украјинску енергетску инфраструктуру, па се штета нагомилава док температуре ваздуха падају. Последњи велики талас бомбардовања прошле среде изазвао је велику штету. 

Министри спољних послова земаља чланица НАТО алијансе требало би да на састанку у Букурешту ове недјеље размотре начине за пружање помоћи Украјини да обнови снабдевање струјом и топлотном енергијом.

Највећи украјински приватни произвођач електричне енергије, ДТЕК, саопштио је у понедјељак да ће смањити снабдијевање електричном енергијом својих потрошача у Кијеву за 60 посто, док се спољне температуре крећу око нула степени Целзијуса, напомиње Ројтерс.

Влада је затражила од потрошача да штеде енергију како би се спречила додатна ванредна искључења и помогло оперативним тимовима на терену да поправе оштећења. 

Украјина сматра да напади усмјерени да изазову патњу цивила представљају ратни злочин, док Москва наводи да напада легитимне војне циљеве.

12.34 Столтенберг: Помоћи Украјини системима за ваздушну одбрану

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг истакао је данас у Букурешту, пред конференцију министара спољних послова Алијансе, да НАТО намјерава да помогне Украјини у обнови разорене критичне инфраструктуре, али и у одбрани од ракетних напада кроз испоруку система за ваздушну одбрану, као и потребне делове.

 „Тешко је гледати штету коју праве ракетни напади по украјинске градове, како разарају критичну инфраструктуру, и зато ће наша порука са овог скупа у Букурешту бити да морамо учинити више у подршци Украјини - више да помогнемо у обнови инфраструктуре, али и у испоруци система за одбрану од ракетних напада“, нагласио је Столтенберг по доласку у парламент Румуније, у којем се одржава конференција шефова дипломатија НАТО.

Столтенберг је подвукао да је важно да украјинска војска буде и у стању да користи системе за одбрану које добија, па је битно испоручити све више дијелова и муницију.

"Не ради се само о нагомилавању оружја, већ о томе да га могу користити за обарање руских ракета. Можемо очекивати даље нападе, јер Путин доживљава неуспјех на ратном пољу. Повлачење руских снага је знак слабости, показује да губе, али на то одговарају нападима на градове и цивилну инфраструктуру", казао је Столтенберг.

Истакао је да Русија жели да повећа патњу и ниво бруталности, који је, сматра, невиђен од Другог свјетског рата.

Он је пренио да НАТО види да Русији нестаје муниција, да је кренула у потрагу за наоружањем и муницијом и то затражила од Ирана.

"Ниједна земља не треба да подржава илегални рат Русије. Нико, па ни Иран, не треба да им испоручује ракете или било шта друго", објаснио је Столтенберг.

Рекао је да очекује да министри спољних послова на конференцији понове став да је НАТО отворен за нове чланице.

Ту отвореност, казао је, НАТО је доказао пријемом Сјеверне Македоније и Црне Горе, као и спремности да прими Финску и Шведску.

Рекао је да тражи од савезника да анализирају и могуће чланство Украјине у НАТО, али је додао да сада треба фокус да буде на пружању помоћи, и да не треба ништа чинити што би угрозило јединство Алијансе.

11.23 Ватикан: Протест Русије због папине изјаве о окрутности руских акција у Украјини
Изасланик Русије у Ватикану изразио је снажно незадовољство Москве због најновије изјаве папе Фрање у којој је осудио суровост руских акција у Украјини, пренјела је данас новинска агенција РИА Новост
У интервјуу за језуитски часопис Америка, папа је говорио о окрутности руских трупа у Украјини.
"Када говорим о Украјини, говорим о окрутности јер имам много информација о окрутности трупа које улазе у Украјину. Генерално, најокрутнији су можда они који су у саставу руских снага, а нису Руси, као нпр. Чечени, Бурјати и тако даље. Свакако, иза инвазије стоји држава Русија. То је потпуно јасно", рекао је папа, преноси Ројтерс.

10.43 Песков: Украјина мора да покаже спремност да разговара о захтјевима Русије
 Украјина мора да има политичку вољу и спремност да разговара о захтјевима које је Русија већ изнијела, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, одговарајући на питање које услове Украјина мора да испуни да би почели преговори између двије земље.

 „То треба да буде политичка воља, спремност да се разговара о захтјевима Русије који су добро познати“, рекао је Песков, преноси РИА Новости. 

Украјински предсједник Володимир Зеленски је у недавном онлајн обраћању на самиту Г20 представио свој план од 10 тачака за постизање мира у Украјини. 

10.39- УН: Хуманитарна ситуација на југу Украјине критична

Ситуација у Херсону и Николајеву, градовима на југу Украјине је “страшна и критична”, а само у Николајеву скоро четврт милиона људи се суочава са недостатком воде, струје и гријања, упозориле су данас Уједињене нације.

Портпарол УН Стефан Дижарик рекао је да је координаторка УН за хуманитарна питања Дениз Браун посјетила током викенда ова два града на југу Украјине и поднијела извјештај у којем указује да људи који бјеже из Херсона иду у Николајев, преноси CNN. У Николајеву су успостављени пунктови са гријањем како би се помогло људима који не могу да загрију своје домове, а према речима Дижарика, хуманитарци су обезбиједили намирнице и генераторе како би ова места постала функционална.

-Очекујемо да ћемо, уз подршку власти, у Херсону успјети да покријемо основне потребе оних који су остали у граду, под условом да успијемо и да одржимо ниво помоћи која је пристизала у протекле двије недјеље. Међутим, ситуација са водоснабдијевањем, гријањем и струјом и даље је тешка, иако се снабдијевање електричном енергијом постепено поправља - рекао је Дижарик.

Донатори су ове године обезбиједили 3,1 милијарду долара хуманитарне помоcћи која се дистрибуира преко УН , међутим Дижарик је истакао да је важно да се настави са финансирањем, посебно током зимских мјесеци.

8.29- У Кијеву ванредна искључења струје

Ванредна искључења су почела у складу са упутствима украјинске националне компаније Укренерго, преноси Укринформ.

Раније је саопштено да надлежни  чине све што је могуће како би сви корисници имали струју два до три сата два пута дневно.

Украјина се суочила са несташицом струје након што су руске снаге 10. октобра почеле да изводе масовне ударе на инфраструктурне, углавном енергетеске објекте у тој земљи.

7.16 - Украјина: Руске снаге гранатирале Дњепар, нема жртава

Руске снаге испалиле су ноћас на Дњепар четири пројектила, али није било повријеђених, изјавио је начелник Дњепропетровске регионалне војне управе Валентин Резниченко. Навео је да је напад довео до озбиљних оштећења и да је избио пожар, који су ватрогасци угасили, преноси Интерфакс Украјина. Према наводима Резниченка, руске снаге гађале су Никопољски округ из вишецјевних ракетних бацача и тешке артиљерије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана