У Француској 231 нова жртва короне, у Шпанији ванредна ситуација продужена до 12. априла

Срна
У Француској 231 нова жртва короне, у Шпанији ванредна ситуација продужена до 12. априла

МАДРИД - Посланици шпанског парламента одобрили су рано јутрос продужење ванредне ситуације након дуге дискусије.

Посланици су одобрили ванредне мјере, укључујући државну блокаду због чега ће људи још 15 дана или до 12. априла морати остати у кућама сем у случају крајње потребе, ради одласка по храну, лијекове и посао.

Већина од 321 посланика гласала је за продужење, док је 28 било уздржано.

"Није лако продужити ванредну ситуацију. Увјерен сам да је једина ефикасна мјера против вируса социјална изолација", рекао је премијер Педро Санчез.

Шпанија покушава да се избори са све већом кризом пандемије вируса корона пошто је број преминулих јуче премашио црни биланс у Кини јер је 738 људи умрло у једном дану.

Број случајева вируса корона у Шпанији десетоструко је повећан од увођења ванредне ситуације 14. марта, а број преминулих повећан је за 30 на 3.434.

Шпанија је сада друга у свијету по броју преминулих од вируса корона након Италије гдје је умрло 6.820

Француске здравствене службе су евидентирале су јуче 231 жртву Цовид-19, укупно 1.331. Пораст броја преминулих од 21 одсто заправо показује пад смртности у поређењу са претходна два дана, преноси Ројтерс.

Званичници упозоравају да се саопштења издају само на основу информација из болница и да ће, када ускоро буду познати подаци из домова за стара лица, доћи до раста стопе смртности.

Према подацима Жерома Саломона, директора Агенције за јавно здравље, број оболелих је порастао за 13 одсто и износи 25.233. Саломон је упозорио да је 2.827 људи у тешком стању, на респиратору.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана