Тужилаштво захтијева доживотну казну за Станишића и Симатовића

Срна
Тужилаштво захтијева доживотну казну за Станишића и Симатовића

ХАГ - Тужилац Међународног механизма за кривичне судове (ММКС) Даглас Стрингер затражио је доживотну казну затвора за бивше челнике Службе државне безбједности Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића-Френкија.

Стрингер се у завршном излагању позвао на "све доказе", који, наводно, указују на то да су Станишић и Симатовић кривично одговорни за припадност криминалној групи.

"Нека историја пише да је ово вијеће донијело пресуду Јовици Станишићу и Франку Симатовићу које је пропорционално њиховим злочинима – доживотну казну затвора", рекао је Стрингер.

Станишић и Симатовић оптужени за прогон, убиства, депортације и присилно премјештање Хрвата и муслимана у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године.

Станишића и Симатовића ухапсиле су и у Хаг изручиле власти Србије, с прољећа 2003. године, непосредно послије убиства премијера Србије Зорана Ђинђића.

Првостепено вијеће Хашког трибунала ослободило је 29. маја 2013. године Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице.

Међутим, Апелационо вијеће Трибунала усвојило је, 15. децембра 2015. године кључне основе жалбе коју је на ту пресуду уложило Тужилаштво. Поништило је ослобађајућу пресуду и наложило да процес буде поновљен.

Бивши начелник СДБ-а Србије Станишић /68/ и оперативац те службе Симатовић /68/ нису били присутни током првог од три дана завршних излагања.

Стрингер је у свом излагању поменуо наводне злочине у Скабрњи и Вуковару у љето 1991. године и у Бијељини у прољеће 1992. године.

Према ријечима Стрингера, у наводним злочинима били су исти извршиоци и био је исти исход – протјеривање несрпског становништва, те да су Станишић и Симатовић "без сумње били дио организације која је у великој мјери допринијела том циљу", објавио је "Балкан инсајт".

Станишић и Симатовић су изјавили да нису криви за злочине за које су оптужени.

Завршно излагање одбране одржаће се сутра, а пресуда се очекује у мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана