Турска позвала америчког амбасадора на “рапорт”

Агенције
Турска позвала америчког амбасадора на “рапорт”

Турско министарство спољних послова саопштило је да је позвало на разговор америчког амбасадора у Анкари.

Он је позван на разговор због резолуције коју су усвојили амерички посланици, а у којој се масовна убиства Јермена прије једног вијека проглашавају геноцидом.

Турска је запрепашћена таквом одлуком, поручила је званична Анкара, која је осудила тај потез оцијенивши да је он ништаван, а америчке посланике је оптужила да политизују историју, пренио је Ројтерс.

Сенат САД је јуче одобрио резолуцију којом су масовна убиства Јермена која су починили Турци Османлије прије једног вијека препозната као геноцид.

Резолуција је претходно три пута блокирана на захтјев Бијеле куће, али је јуче једногласно одобрена.

Необавезујућа резолуција, коју су поднијели демократски сенатор Роберт Менендез из Њу Џерзија и републикански сенатор Тед Круз из Тексаса, потврђује да се геноцид десио и да је Турска одговорна, пренио је синоћ АП.

“Својим пријатељима и колегама кажем: геноцид је геноцид”, рекао је Менендез и додао да би сенатори требало да имају храброст да то изговоре “јасно, гласно и без резерве”.

Менендез и Круз покушали су три пута да издејствују резолуцију користећи процедурални маневар који би омогућио одобравање гласања без дуге расправе.

Сваки пут би републикански сенатор приговорио, наводећи као разлог неодобравање Бијеле куће.

Сенатор Северне Дакоте Кевин Крамер, који се прошле недјеље успротивио тој мјери, рекао је да је то учинио на захтјев Бијеле куће, јер се гласање дешавало у вријеме самита НАТО, гдје су се предсједник Доналд Трамп и други челници окупили у Лондону, а Турска је чланица НАТО.

Турска годинама лобира против америчког признања геноцида над Јерменима.

Арам Хампаријан, извршни директор Јерменског националног комитета Америке, оцијенио је да је турско вишедеценијско противљење резолуцији било “најдужи вето над америчком спољном политиком” неке стране земље у америчкој историји.

Историчари процијењују да је готово милион и по Јермена убијено између 1915. и 1917. године, а многи то виде као први геноцид у 20. вијеку. Турска оспорава такву квалификацију и тврди да је та цифра увећана, а да су убијени жртве грађанског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана