Turska pozvala američkog ambasadora na “raport”

Agencije
Turska pozvala američkog ambasadora na “raport”

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo na razgovor američkog ambasadora u Ankari.

On je pozvan na razgovor zbog rezolucije koju su usvojili američki poslanici, a u kojoj se masovna ubistva Jermena prije jednog vijeka proglašavaju genocidom.

Turska je zaprepašćena takvom odlukom, poručila je zvanična Ankara, koja je osudila taj potez ocijenivši da je on ništavan, a američke poslanike je optužila da politizuju istoriju, prenio je Rojters.

Senat SAD je juče odobrio rezoluciju kojom su masovna ubistva Jermena koja su počinili Turci Osmanlije prije jednog vijeka prepoznata kao genocid.

Rezolucija je prethodno tri puta blokirana na zahtjev Bijele kuće, ali je juče jednoglasno odobrena.

Neobavezujuća rezolucija, koju su podnijeli demokratski senator Robert Menendez iz Nju Džerzija i republikanski senator Ted Kruz iz Teksasa, potvrđuje da se genocid desio i da je Turska odgovorna, prenio je sinoć AP.

“Svojim prijateljima i kolegama kažem: genocid je genocid”, rekao je Menendez i dodao da bi senatori trebalo da imaju hrabrost da to izgovore “jasno, glasno i bez rezerve”.

Menendez i Kruz pokušali su tri puta da izdejstvuju rezoluciju koristeći proceduralni manevar koji bi omogućio odobravanje glasanja bez duge rasprave.

Svaki put bi republikanski senator prigovorio, navodeći kao razlog neodobravanje Bijele kuće.

Senator Severne Dakote Kevin Kramer, koji se prošle nedjelje usprotivio toj mjeri, rekao je da je to učinio na zahtjev Bijele kuće, jer se glasanje dešavalo u vrijeme samita NATO, gdje su se predsjednik Donald Tramp i drugi čelnici okupili u Londonu, a Turska je članica NATO.

Turska godinama lobira protiv američkog priznanja genocida nad Jermenima.

Aram Hamparijan, izvršni direktor Jermenskog nacionalnog komiteta Amerike, ocijenio je da je tursko višedecenijsko protivljenje rezoluciji bilo “najduži veto nad američkom spoljnom politikom” neke strane zemlje u američkoj istoriji.

Istoričari procijenjuju da je gotovo milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. godine, a mnogi to vide kao prvi genocid u 20. vijeku. Turska osporava takvu kvalifikaciju i tvrdi da je ta cifra uvećana, a da su ubijeni žrtve građanskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana