Тунис: Војска опколила и блокирала парламент

Тањуг
Foto: Тањуг

ТУНИС - Након што је предсједник Туниса суспендовао рад парламента и разријешио дужности предсједника владе поводом насилних протеста изазваних наглим порастом броја новозаражених корона вирусом и лошом економском ситуацијом, припадници војске Туниса опколили су здање парламента и спријечили предсједавајућег да уђе.

Демонстранти, који су се раније сукобили са полицијом, поздравили су одлуку предсједника Каиса Саида, узвикујући његово име и машући државним заставама, али критичари га оптужују да је приграбио власт и угрозио крхку демократију у Тунису, преноси АП.

Саид је укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера, како би се вратио социјални мир у земљи.

Он је искористио посебну уставну мјеру која му дозвољава да преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено вријеме док се поново не омогући нормалан рад институција.

"Донијели смо ову одлуку која ће бити на снази док се социјални мир не врати у Тунис и док не спасимо земљу", рекао је Саид у телевизијском обраћању.

Економија Туниса је у кризи већ годинама, а у земљи је недавно поново уведен локдаун због озбиљног ширења корона вируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана