Tunis: Vojska opkolila i blokirala parlament

Tanjug
Foto: Tanjug

TUNIS - Nakon što je predsjednik Tunisa suspendovao rad parlamenta i razriješio dužnosti predsjednika vlade povodom nasilnih protesta izazvanih naglim porastom broja novozaraženih korona virusom i lošom ekonomskom situacijom, pripadnici vojske Tunisa opkolili su zdanje parlamenta i spriječili predsjedavajućeg da uđe.

Demonstranti, koji su se ranije sukobili sa policijom, pozdravili su odluku predsjednika Kaisa Saida, uzvikujući njegovo ime i mašući državnim zastavama, ali kritičari ga optužuju da je prigrabio vlast i ugrozio krhku demokratiju u Tunisu, prenosi AP.

Said je ukinuo imunitet svim članovima parlamenta i najavio da će uskoro imenovati novog premijera, kako bi se vratio socijalni mir u zemlji.

On je iskoristio posebnu ustavnu mjeru koja mu dozvoljava da preuzme izvršnu vlast i zamrzne rad parlamenta na neodređeno vrijeme dok se ponovo ne omogući normalan rad institucija.

"Donijeli smo ovu odluku koja će biti na snazi dok se socijalni mir ne vrati u Tunis i dok ne spasimo zemlju", rekao je Said u televizijskom obraćanju.

Ekonomija Tunisa je u krizi već godinama, a u zemlji je nedavno ponovo uveden lokdaun zbog ozbiljnog širenja korona virusa.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana