Трамп: Слиједеће двије недјеље биће најтеже, са много умрлих

Танјуг
Трамп: Слиједеће двије недјеље биће најтеже, са много умрлих

Предсједник САД Доналд Трамп упозорио је на многобројне смертне случајеве у овој земљи у недјељи која слиједи.

Говорећи у Бијелој кући у суботу рекао је: “Ово ће највјероватније бити најтежа недјеља, период између ове и слиједеће недјеље. Биће много смрти, нажалост”

“Дјелује да ће у Њујорку бити веорма тешко.”

У Сједињеним Америчким Државама коронавирусом је заражено више од 300 хиљада људи, док је најмање 8.000 преминуло, показују подаци Универзитета Џонс Хопкинс.

У најтеже погоденој држави Њујорк има 113.704 обољелих, након што је у петак забиљлежен 10.841 случај, саопштио је данас гувернер Ендрју Куомо, преноси Глас Америке.

Куомо је додао да је од коронавируса умрло још 630 становника, што су најсмртоноснија 24 сата у држави Њујорк до сада, те да је број жртава порастао на 3.565. Гувернер је рекао да је више од 15 хиљада обољелих у болници, а најмање четири хиљаде на интензивној нези.

“Желим да се ово заврши. Прошло је само 30 дана од нашег првог случаја. Чини се као да траје цио живот”, рекао је Куомо.

Навео је и да ће Њујорк добити 1.000 респиратора из Кине.

“То је велика ствар и значајно ће помоћи”, рекао је Куомо и додао да Орегон такође шаље 140 респиратора у Њујорк.

Гувернер је недавно издао уредбу којом се чак приватним болницама налаже да пошаљу респираторе у здравствене установе, у којима постоји највећа потреба.

Пандемија је оптеретила болнице широм земље, а гувернери, градоначелници и љекари већ недјељама упозоравају на недостатак заштитне опреме за екипе хитне помоћи и здравствене раднике, као и на несташице респиратора и друге виталне медицинске опреме.

С обзиром на то да су федералне стратешке залихе те опреме готово истрошене, савезне државе су принудене да се такмиче на отвореном тржишту за кључне ресурсе.

Град Њујорк, епицентар епидемије у Америци у којем је забиљежено више од четвртине од укупног броја жртава, има само неколико дана да се припреми за најгори налет заразе, рекао је градоначелник Бил де Блазио.

“Њујорк је у ванредној трци са временом. Суочавамо се са непријатељем који убија хиљада Американаца, а умире велики број људи иако то не мора да се догоди. Не можете да кажете - свака држава, сваки град за себе”. То није Америка”, рекао је градоначелник Њујорка на конференцији за новинаре у петак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана