Tramp: Slijedeće dvije nedjelje biće najteže, sa mnogo umrlih

Tanjug
Tramp: Slijedeće dvije nedjelje biće najteže, sa mnogo umrlih

Predsjednik SAD Donald Tramp upozorio je na mnogobrojne smertne slučajeve u ovoj zemlji u nedjelji koja slijedi.

Govoreći u Bijeloj kući u subotu rekao je: “Ovo će najvjerovatnije biti najteža nedjelja, period između ove i slijedeće nedjelje. Biće mnogo smrti, nažalost”

“Djeluje da će u Njujorku biti veorma teško.”

U Sjedinjenim Američkim Državama koronavirusom je zaraženo više od 300 hiljada ljudi, dok je najmanje 8.000 preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

U najteže pogodenoj državi Njujork ima 113.704 oboljelih, nakon što je u petak zabiljležen 10.841 slučaj, saopštio je danas guverner Endrju Kuomo, prenosi Glas Amerike.

Kuomo je dodao da je od koronavirusa umrlo još 630 stanovnika, što su najsmrtonosnija 24 sata u državi Njujork do sada, te da je broj žrtava porastao na 3.565. Guverner je rekao da je više od 15 hiljada oboljelih u bolnici, a najmanje četiri hiljade na intenzivnoj nezi.

“Želim da se ovo završi. Prošlo je samo 30 dana od našeg prvog slučaja. Čini se kao da traje cio život”, rekao je Kuomo.

Naveo je i da će Njujork dobiti 1.000 respiratora iz Kine.

“To je velika stvar i značajno će pomoći”, rekao je Kuomo i dodao da Oregon takođe šalje 140 respiratora u Njujork.

Guverner je nedavno izdao uredbu kojom se čak privatnim bolnicama nalaže da pošalju respiratore u zdravstvene ustanove, u kojima postoji najveća potreba.

Pandemija je opteretila bolnice širom zemlje, a guverneri, gradonačelnici i ljekari već nedjeljama upozoravaju na nedostatak zaštitne opreme za ekipe hitne pomoći i zdravstvene radnike, kao i na nestašice respiratora i druge vitalne medicinske opreme.

S obzirom na to da su federalne strateške zalihe te opreme gotovo istrošene, savezne države su prinudene da se takmiče na otvorenom tržištu za ključne resurse.

Grad Njujork, epicentar epidemije u Americi u kojem je zabilježeno više od četvrtine od ukupnog broja žrtava, ima samo nekoliko dana da se pripremi za najgori nalet zaraze, rekao je gradonačelnik Bil de Blazio.

“Njujork je u vanrednoj trci sa vremenom. Suočavamo se sa neprijateljem koji ubija hiljada Amerikanaca, a umire veliki broj ljudi iako to ne mora da se dogodi. Ne možete da kažete - svaka država, svaki grad za sebe”. To nije Amerika”, rekao je gradonačelnik Njujorka na konferenciji za novinare u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana