Трамп наредио „Џенерал моторсу“ да производи респираторе

Танјуг
Трамп наредио „Џенерал моторсу“ да производи респираторе

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Доналд Трумп наредио је компанији „Џенерал моторс“ да почне да производи респираторе за обољеле од вируса корона, позивајући се на закон о војној производњи из Корејског рата.

Тим актом предсједнику се омогућава да примора компаније да у ванредним околностима оспособи приватни индустријски сектор за потребе безбједности земље.

Трамп је рекао да „Џенерал“ моторс "губи вријеме" и да је неопходна акција како би се спасили животи Американаца.

- Данас сам потписао декрет којим наређујем министру здравства да се послужи Законом о војној производњи и захтевам од „Џенерал моторса“ да пристану, изведу и дају предност савезним уговорима за респираторе - рекао је Трамп.

Истакао је да ће та одлука омогућити бржу производњу респиратора који ће спасити америчке животе.

Трумп је раније изјављивао да коришћење оваквог закона није потребно јер су се компаније добровољно понудиле како би помогле у борби против ширења коронавируса.

Он је, међутим навео да је вирус узео превише маха и да то онемогућава да се поступци уговарања одвијају нормално.

Након тога је на „Твитеру“ написао да је „Џенерал моторс“ смањио број респиратора које је обећао да ће да испоручи 40.000 на 6.000 и да су тражили повољније цене.

Истакао је да „'Џенерал моторс'мора одмах да отвори своју глупо напуштену фабрику у Лордстау у Охају или неку другу и да хитно почне производњу респиратора".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана