Tramp naredio „Dženeral motorsu“ da proizvodi respiratore

Tanjug
Tramp naredio „Dženeral motorsu“ da proizvodi respiratore

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Trump naredio je kompaniji „Dženeral motors“ da počne da proizvodi respiratore za oboljele od virusa korona, pozivajući se na zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskog rata.

Tim aktom predsjedniku se omogućava da primora kompanije da u vanrednim okolnostima osposobi privatni industrijski sektor za potrebe bezbjednosti zemlje.

Tramp je rekao da „Dženeral“ motors "gubi vrijeme" i da je neophodna akcija kako bi se spasili životi Amerikanaca.

- Danas sam potpisao dekret kojim naređujem ministru zdravstva da se posluži Zakonom o vojnoj proizvodnji i zahtevam od „Dženeral motorsa“ da pristanu, izvedu i daju prednost saveznim ugovorima za respiratore - rekao je Tramp.

Istakao je da će ta odluka omogućiti bržu proizvodnju respiratora koji će spasiti američke živote.

Trump je ranije izjavljivao da korišćenje ovakvog zakona nije potrebno jer su se kompanije dobrovoljno ponudile kako bi pomogle u borbi protiv širenja koronavirusa.

On je, međutim naveo da je virus uzeo previše maha i da to onemogućava da se postupci ugovaranja odvijaju normalno.

Nakon toga je na „Tviteru“ napisao da je „Dženeral motors“ smanjio broj respiratora koje je obećao da će da isporuči 40.000 na 6.000 i da su tražili povoljnije cene.

Istakao je da „'Dženeral motors'mora odmah da otvori svoju glupo napuštenu fabriku u Lordstau u Ohaju ili neku drugu i da hitno počne proizvodnju respiratora".

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana