Трамп најавио вакцину за неколико седмица

Срна
Трамп најавио вакцину за неколико седмица

ФИЛАДЕЛФИЈА - Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да би вакцина против вируса корона могла да стигне за три или четири седмице упркос упозорењу од појединих америчких здравствених стручњака да не треба журити са временским роковима.

Трамп је у обраћању у градској кући у Филаделфији у организацији “Еј-Би-Си њуза” бранио своју политику у вријеме кризе коју је изазвао вирус и рекао да би вакцина могла да буде спремна за дистрибуцију прије предсједничких избора 3. новембра.

“Веома смо близу вакцине. Ако желите да знате истину, претходној администрацији би можда биле потребне године да добије вакцину због Федералне администрације за лијекове и дозвола. А ми смо на неколико седмица од вакцине. То могу бити три, четири седмице”, рекао је предсједник САД.

Раније овог мјесеца, главни амерички стручњак та заразне болести доктор Ентони Фаучи изјавио је да већина стручњака вјерује да би вакцина могла да буде спремна у новембру или децембру, али да он сматра да је то мало вјероватно.

Трамп је, одговарајући на питања присутних, рекао да је његова одлука да забрани путовања из Кине и Европе спасила хиљаде живота, ако не и милионе.

Он је бранио Американце који одбацују мјере ношења маски и физичког дистанцирања и рекао да су и стручњаци попут Фаучија промијенили ставове када је ријеч о пракси током кризе.

САД су регистровале близу 6,6 милиона случајева ковида 19, што је највећи број у свијету, и скоро 195.000 смртних исхода. То чини 20 одсто смртних случајева у свијету, иако САД имају само четири одсто свјетског становништва

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана