Tramp najavio vakcinu za nekoliko sedmica

Srna
Tramp najavio vakcinu za nekoliko sedmica

FILADELFIJA - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da bi vakcina protiv virusa korona mogla da stigne za tri ili četiri sedmice uprkos upozorenju od pojedinih američkih zdravstvenih stručnjaka da ne treba žuriti sa vremenskim rokovima.

Tramp je u obraćanju u gradskoj kući u Filadelfiji u organizaciji “Ej-Bi-Si njuza” branio svoju politiku u vrijeme krize koju je izazvao virus i rekao da bi vakcina mogla da bude spremna za distribuciju prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

“Veoma smo blizu vakcine. Ako želite da znate istinu, prethodnoj administraciji bi možda bile potrebne godine da dobije vakcinu zbog Federalne administracije za lijekove i dozvola. A mi smo na nekoliko sedmica od vakcine. To mogu biti tri, četiri sedmice”, rekao je predsjednik SAD.

Ranije ovog mjeseca, glavni američki stručnjak ta zarazne bolesti doktor Entoni Fauči izjavio je da većina stručnjaka vjeruje da bi vakcina mogla da bude spremna u novembru ili decembru, ali da on smatra da je to malo vjerovatno.

Tramp je, odgovarajući na pitanja prisutnih, rekao da je njegova odluka da zabrani putovanja iz Kine i Evrope spasila hiljade života, ako ne i milione.

On je branio Amerikance koji odbacuju mjere nošenja maski i fizičkog distanciranja i rekao da su i stručnjaci poput Faučija promijenili stavove kada je riječ o praksi tokom krize.

SAD su registrovale blizu 6,6 miliona slučajeva kovida 19, što je najveći broj u svijetu, i skoro 195.000 smrtnih ishoda. To čini 20 odsto smrtnih slučajeva u svijetu, iako SAD imaju samo četiri odsto svjetskog stanovništva

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana