Трамп: Надам се да нико неће бити повријеђен ни убијен

Агенције
Трамп: Надам се да нико неће бити повријеђен ни убијен

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп оцијенио је да је ситуација у Хонгконгу “тешка” изражавајући наду да ће се криза ријешити мирним путем и да “нико неће страдати”.

“Надам да ће се то ријешити мирним путем и да нико не буде повријеђен, ни убијен. Ситуација у Хонгконгу је тешка, веома тешка. Видјећемо шта ће се догодити”, изјавио је Трамп новинарима.

Амерички предсједник Доналд Трамп оцијенио је данас да је ситуација у Хонгконгу, гдје трају вишедневни протести, веома тешка, али и навео да се нада да ће се завршити добро за све, укључујући Кину.

Он је затим на Твитеру навео да има сазнања америчких обавијештајних служби да кинеска влада помјера војску ка граници са Хонгконгом и позвао на уздржаност.

Ројтерс наводи да није јасно да ли Трамп говори о новим покретима војске или о онима о којима су медији већ јавили раније данас.

“Наши обавијештајци су нас информисали да кинеска влада помјера трупе ка граници са Хонгконгом. Сви треба да буду уздржани и сигурни”, написао је амерички предсједник на Твитеру.

Демонстранти у Хонгконгу и данас су изазвали велике проблеме у ваздушном саобраћају, пошто су други дан заредом заузели терминале међународног аеродрома у том граду и приморали власти да откажу све преостале летове.

Локални медији пренијели су да је полиција користила бибер-спреј да протјера демонстранте ван аеродрома.  Двије особе су приведене.

Демонстранти, између осталог, траже демократске реформе и независну истрагу, како тврде, полицијске бруталности према учесницима протеста у тој аутономној кинеској територији.

Протести у Хонгконгу трају девет недјеља и крај им се не назире. Протестни покрет, између осталог, захтјева оставку шефице хонгконшке владе Кери Лам, директне изборе, ослобађање ухапшених на претходним протестима и истрагу полицијског коришћења силе против демонстраната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана