Tramp: Nadam se da niko neće biti povrijeđen ni ubijen

Agencije
Tramp: Nadam se da niko neće biti povrijeđen ni ubijen

Vašington - Američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je da je situacija u Hongkongu “teška” izražavajući nadu da će se kriza riješiti mirnim putem i da “niko neće stradati”.

“Nadam da će se to riješiti mirnim putem i da niko ne bude povrijeđen, ni ubijen. Situacija u Hongkongu je teška, veoma teška. Vidjećemo šta će se dogoditi”, izjavio je Tramp novinarima.

Američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je danas da je situacija u Hongkongu, gdje traju višednevni protesti, veoma teška, ali i naveo da se nada da će se završiti dobro za sve, uključujući Kinu.

On je zatim na Tviteru naveo da ima saznanja američkih obaviještajnih službi da kineska vlada pomjera vojsku ka granici sa Hongkongom i pozvao na uzdržanost.

Rojters navodi da nije jasno da li Tramp govori o novim pokretima vojske ili o onima o kojima su mediji već javili ranije danas.

“Naši obaviještajci su nas informisali da kineska vlada pomjera trupe ka granici sa Hongkongom. Svi treba da budu uzdržani i sigurni”, napisao je američki predsjednik na Tviteru.

Demonstranti u Hongkongu i danas su izazvali velike probleme u vazdušnom saobraćaju, pošto su drugi dan zaredom zauzeli terminale međunarodnog aerodroma u tom gradu i primorali vlasti da otkažu sve preostale letove.

Lokalni mediji prenijeli su da je policija koristila biber-sprej da protjera demonstrante van aerodroma.  Dvije osobe su privedene.

Demonstranti, između ostalog, traže demokratske reforme i nezavisnu istragu, kako tvrde, policijske brutalnosti prema učesnicima protesta u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Protesti u Hongkongu traju devet nedjelja i kraj im se ne nazire. Protestni pokret, između ostalog, zahtjeva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana