Трамп хвалио краљицу, а оплео по премијерки

Агенције
Трамп хвалио краљицу, а оплео по премијерки

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп поручио је јуче да “неће више имати посла” са британским амбасадором у САД Кимом Дероком који је оцијенио да је Трампова администрација дисфункционална, неспретна и неспособна.

- Не познајем амбасадора, али о њему не мисле добро у САД нити им се он свиђа. Нећемо више да имамо посла са њим - навео је Трамп на “Твитеру”.

Он је у оквиру исте објаве критиковао британску премијерку Терезу Меј, наводећи да је добра вијест за Велику Британију то што ће ускоро имати новог премијера. Трамп је нагласио да је уживао у посјети тој земљи прошлог мјесеца, али да га је највише импресионирала британска краљица Елизабета Друга.

- Био сам веома критичан о начину на који су Велика Британија и премијерка Тереза Меј руковале “брегзитом”. Какав неред су она и њени представници направили. Рекао сам јој како би то требало да буде урађено, али је она одлучила да иде другим путем - навео је Трамп.

Дипломатске депеше које су раније процуриле у јавност откриле су да је британски амбасадор у САД рекао да је Трампова администрација неспособна и да је мала вјероватноћа да ће се побољшати.

Документа која је недавно објавио “Мејл он сандеј” садрже веома критичне коментаре амбасадора Дерока о тренутном стању Трампове администрације и пружају риједак увид у то како неки високи британски дипломата гледа на владу најближег савезника своје земље.

- Не вјерујемо баш да ће ова администрација постати суштински нормалнија, мање дисфункционална, мање непредвидива, мање подијељена, мање дипломатски неспретна и неспособна - написао је Дерок у једном од низа процурјелих докумената која се односе на период од 2017. до данас.

Британски Форин офис није оспорио аутентичност ових докумената, али је навео да њихово објављивање представља “штетно понашање” и да јавност очекује да дипломата пружи искрене процјене политике у земљи гдје службује.

Британска влада дала је пуну подршку свом амбасадору у САД, а њен портпарол је оцијенио да је цурење тих докумената за жаљење и да то не одсликава блискост односа двију земаља.

- Амбасадор треба да има могућност да изнесе слободну и искрену процјену политике у земљи у којој се налази - рекао је портпарол британске владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана