Tramp hvalio kraljicu, a opleo po premijerki

Agencije
Tramp hvalio kraljicu, a opleo po premijerki

Vašington - Američki predsjednik Donald Tramp poručio je juče da “neće više imati posla” sa britanskim ambasadorom u SAD Kimom Derokom koji je ocijenio da je Trampova administracija disfunkcionalna, nespretna i nesposobna.

- Ne poznajem ambasadora, ali o njemu ne misle dobro u SAD niti im se on sviđa. Nećemo više da imamo posla sa njim - naveo je Tramp na “Tviteru”.

On je u okviru iste objave kritikovao britansku premijerku Terezu Mej, navodeći da je dobra vijest za Veliku Britaniju to što će uskoro imati novog premijera. Tramp je naglasio da je uživao u posjeti toj zemlji prošlog mjeseca, ali da ga je najviše impresionirala britanska kraljica Elizabeta Druga.

- Bio sam veoma kritičan o načinu na koji su Velika Britanija i premijerka Tereza Mej rukovale “bregzitom”. Kakav nered su ona i njeni predstavnici napravili. Rekao sam joj kako bi to trebalo da bude urađeno, ali je ona odlučila da ide drugim putem - naveo je Tramp.

Diplomatske depeše koje su ranije procurile u javnost otkrile su da je britanski ambasador u SAD rekao da je Trampova administracija nesposobna i da je mala vjerovatnoća da će se poboljšati.

Dokumenta koja je nedavno objavio “Mejl on sandej” sadrže veoma kritične komentare ambasadora Deroka o trenutnom stanju Trampove administracije i pružaju rijedak uvid u to kako neki visoki britanski diplomata gleda na vladu najbližeg saveznika svoje zemlje.

- Ne vjerujemo baš da će ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podijeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna - napisao je Derok u jednom od niza procurjelih dokumenata koja se odnose na period od 2017. do danas.

Britanski Forin ofis nije osporio autentičnost ovih dokumenata, ali je naveo da njihovo objavljivanje predstavlja “štetno ponašanje” i da javnost očekuje da diplomata pruži iskrene procjene politike u zemlji gdje službuje.

Britanska vlada dala je punu podršku svom ambasadoru u SAD, a njen portparol je ocijenio da je curenje tih dokumenata za žaljenje i da to ne odslikava bliskost odnosa dviju zemalja.

- Ambasador treba da ima mogućnost da iznese slobodnu i iskrenu procjenu politike u zemlji u kojoj se nalazi - rekao je portparol britanske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana