Траг “багер-мафије” води на Балкан

Г.С.
Траг “багер-мафије” води на Балкан

БЕРЛИН - “Багер-мафија”, служећи се лажним идентитетом, краде по Њемачкој багере, утовариваче и друге грађевинске машине тешке и по више тона. Полиција најчешће обуставља истраге, а машине завршавају на Балкану.

- Када је “господин Дамир” у филијали компаније “Цепелин” у Кобленцу поручио багер, звучао је као класична муштерија. Рекао је да му је машина потребна за градилиште у Вестервалду. С обзиром на то да је човјек већ имао отворен рачун као клијент компаније, машина је испоручена брзо и без додатних питања. Тек три дана касније једна службеница фирме је уочила да је поручилац багера можда криминалац - пише “Шпигл”.

Њемачки магазин напомиње да су службеницу “Цепелина” упозорили из саксонског Бауцена.

- Она је одмах позвала надлежне, али када су се полицајци појавили на грађевини, већ је било прекасно. Жути багер од 15 тона, који кошта 200.000 евра, једноставно је нестао. Један очевидац касније је испричао да је видио да багер товаре на камион с хрватским таблицама - пише овај магазин.

Ријеч је о професионалној банди која “оперише у великом стилу”, наводи овај магазин.

- Огромне грађевинске машине, утоваривачи и багери нестају, а траг “багер-мафије” води на Балкан, у Србију, Хрватску и БиХ - пише њемачки лист и додаје да се машине прво складиште у изнајмљеним халама.

Починиоци мијењају типске ознаке, број шасије… Транспорт преко границе преузимају фирме из источне Европе. Штета је милионска. Само у Хамбургу је у посљедње три године нестало 16 “Цепелинових” утоваривача.

- Лопови увијек иду на исту фору. Представљају се као обичне муштерије, отворе рачун и званично изнајмљују машине. А како би то постигли, узимају идентитет угледних компанија. И “господин Дамир” заиста постоји, само што није он изнајмио машине - пише “Шпигл”, наглашавајући да се ради о једном поштеном грађевинском предузимачу из Рурске области.

Додаје се и да је “банда бацила око на његову фирму због тога што има одличан рејтинг”.

Истрага

Њемачким детективима је пошло за руком да у Хрватској и Словенији уђу у траг неколико машина. Тамошња полиција је одмах заплијенила те машине. Међу њима је био и жути багер из Кобленца који сада, како кажу у “Цепелину”, стоји на једном паркиралишту уз границу и чека да га врате у Њемачку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана