Trag “bager-mafije” vodi na Balkan

G.S.
Trag “bager-mafije” vodi na Balkan

BERLIN - “Bager-mafija”, služeći se lažnim identitetom, krade po Njemačkoj bagere, utovarivače i druge građevinske mašine teške i po više tona. Policija najčešće obustavlja istrage, a mašine završavaju na Balkanu.

- Kada je “gospodin Damir” u filijali kompanije “Cepelin” u Koblencu poručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je mašina potrebna za gradilište u Vestervaldu. S obzirom na to da je čovjek već imao otvoren račun kao klijent kompanije, mašina je isporučena brzo i bez dodatnih pitanja. Tek tri dana kasnije jedna službenica firme je uočila da je poručilac bagera možda kriminalac - piše “Špigl”.

Njemački magazin napominje da su službenicu “Cepelina” upozorili iz saksonskog Baucena.

- Ona je odmah pozvala nadležne, ali kada su se policajci pojavili na građevini, već je bilo prekasno. Žuti bager od 15 tona, koji košta 200.000 evra, jednostavno je nestao. Jedan očevidac kasnije je ispričao da je vidio da bager tovare na kamion s hrvatskim tablicama - piše ovaj magazin.

Riječ je o profesionalnoj bandi koja “operiše u velikom stilu”, navodi ovaj magazin.

- Ogromne građevinske mašine, utovarivači i bageri nestaju, a trag “bager-mafije” vodi na Balkan, u Srbiju, Hrvatsku i BiH - piše njemački list i dodaje da se mašine prvo skladište u iznajmljenim halama.

Počinioci mijenjaju tipske oznake, broj šasije… Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Šteta je milionska. Samo u Hamburgu je u posljednje tri godine nestalo 16 “Cepelinovih” utovarivača.

- Lopovi uvijek idu na istu foru. Predstavljaju se kao obične mušterije, otvore račun i zvanično iznajmljuju mašine. A kako bi to postigli, uzimaju identitet uglednih kompanija. I “gospodin Damir” zaista postoji, samo što nije on iznajmio mašine - piše “Špigl”, naglašavajući da se radi o jednom poštenom građevinskom preduzimaču iz Rurske oblasti.

Dodaje se i da je “banda bacila oko na njegovu firmu zbog toga što ima odličan rejting”.

Istraga

Njemačkim detektivima je pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag nekoliko mašina. Tamošnja policija je odmah zaplijenila te mašine. Među njima je bio i žuti bager iz Koblenca koji sada, kako kažu u “Cepelinu”, stoji na jednom parkiralištu uz granicu i čeka da ga vrate u Njemačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana