Терористи пријете Ердогану

Агенције
Терористи пријете Ердогану

Истанбул - Такозвана Исламска држава (ИС) запријетила је турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану у видео-снимку објављеном у сриједу увече, који је упутила наводна подружница ИС-а у Турској.

- Хеј, Ердогане, арогантни тиранине Турске, немој мислити да су мачеви војника калифата далеко од тебе - рекао је милитант ИС-а на турском, окружен двојицом мушкараца који држе аутоматске пушке.

Прекривених лица, милитанти су се обавезали на оданост вођи ИС-а Абу Бакр ел Багдадију у видеу који приказује заставу исламиста, а и бацач ракета у позадини.

- Знај да ти стајање поред редова крсташа неће помоћи против војника калифата - поручује милитант у снимку Ердогану.

Главни актер на снимку је терориста по имену Абу Катада ел Турки, који је највјероватније Турчин, с обзиром на акценат и квалитет турског којим је причао. Видео је објављен мање од три мјесеца након што се Ал Багдади појавио у снимку држећи мапу с именом “Вилајет Турска” (покрајина Турска на арапском). Мапа је назначавала да се очекује да ИС изведе нападе и прошири операције у Турској.

Посљедњи велики напад ИС-а у Турској био је на Нову годину 2017. у истанбулском ноћном клубу, у којем је убијено 39 људи.

Турске власти су у рацијама у јуну ухватиле 20 осумњичених милитаната ИС-а, који су наводно планирали скорашње терористичке нападе, објавила је државна новинска агенција Анадолија.

- Група ће се наставити борити док вјера Алахова не завлада свијетом - закључио је мушкарац у видеу.

Терористи нису само пријетили Ердогану већ и САД, омаловажавајући америчке операције против екстремистичке мреже у Сирији и Ираку.

- Ако мислите да ћете ослабити Исламску државу у Ираку и Дамаску и зауставити џихад лавова онда дубоко гријешите - поручио је Ел Турки Американцима.

Ово није први пут да су исламисти пријетили Ердогану и Турској. Тако се прије четири године појавио снимак у којем милитанти критикују учешће Анкаре у коалицији предвођеној САД против ИС-а. Они се у том снимку обраћају својим симпатизерима у Турској и Анкари и упућују пријетње директно Ердогану.

- Ердоган није владао законом Алаха. Он је створио Америку, Јевреје, крсташе, Слободну сиријску армију и агенте Саудијаца. Он вас је продао крсташкој Америци и продао све ваше вриједности - поручују терористи у том снимку. (Агенције) ++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана