Teroristi prijete Erdoganu

Agencije
Teroristi prijete Erdoganu

Istanbul - Takozvana Islamska država (IS) zaprijetila je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u video-snimku objavljenom u srijedu uveče, koji je uputila navodna podružnica IS-a u Turskoj.

- Hej, Erdogane, arogantni tiranine Turske, nemoj misliti da su mačevi vojnika kalifata daleko od tebe - rekao je militant IS-a na turskom, okružen dvojicom muškaraca koji drže automatske puške.

Prekrivenih lica, militanti su se obavezali na odanost vođi IS-a Abu Bakr el Bagdadiju u videu koji prikazuje zastavu islamista, a i bacač raketa u pozadini.

- Znaj da ti stajanje pored redova krstaša neće pomoći protiv vojnika kalifata - poručuje militant u snimku Erdoganu.

Glavni akter na snimku je terorista po imenu Abu Katada el Turki, koji je najvjerovatnije Turčin, s obzirom na akcenat i kvalitet turskog kojim je pričao. Video je objavljen manje od tri mjeseca nakon što se Al Bagdadi pojavio u snimku držeći mapu s imenom “Vilajet Turska” (pokrajina Turska na arapskom). Mapa je naznačavala da se očekuje da IS izvede napade i proširi operacije u Turskoj.

Posljednji veliki napad IS-a u Turskoj bio je na Novu godinu 2017. u istanbulskom noćnom klubu, u kojem je ubijeno 39 ljudi.

Turske vlasti su u racijama u junu uhvatile 20 osumnjičenih militanata IS-a, koji su navodno planirali skorašnje terorističke napade, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

- Grupa će se nastaviti boriti dok vjera Alahova ne zavlada svijetom - zaključio je muškarac u videu.

Teroristi nisu samo prijetili Erdoganu već i SAD, omalovažavajući američke operacije protiv ekstremističke mreže u Siriji i Iraku.

- Ako mislite da ćete oslabiti Islamsku državu u Iraku i Damasku i zaustaviti džihad lavova onda duboko griješite - poručio je El Turki Amerikancima.

Ovo nije prvi put da su islamisti prijetili Erdoganu i Turskoj. Tako se prije četiri godine pojavio snimak u kojem militanti kritikuju učešće Ankare u koaliciji predvođenoj SAD protiv IS-a. Oni se u tom snimku obraćaju svojim simpatizerima u Turskoj i Ankari i upućuju prijetnje direktno Erdoganu.

- Erdogan nije vladao zakonom Alaha. On je stvorio Ameriku, Jevreje, krstaše, Slobodnu sirijsku armiju i agente Saudijaca. On vas je prodao krstaškoj Americi i prodao sve vaše vrijednosti - poručuju teroristi u tom snimku. (Agencije) ++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana