Tенковска борба Jерменије и Aзербејџана: Први снимци сукоба у Нагорно-Карабаху

Срна
Tенковска борба Jерменије и Aзербејџана: Први снимци сукоба у Нагорно-Карабаху

Министарство одбране Јерменије објавило је снимак на ком је забиљежено како јерменске оружане снаге нападају азербејџанске трупе у подручју региона Нагорно-Карабах у ком од јутрос трају борбе.

Влада Јерменије прогласила је ратно стање и општу мобилизацију због ескалације сукоба у Нагорно-Карабаху, саопштио је премијер ове земље Никол Пашињан.

Пашињан је на фејсбуку објавио пост у којем је написао да је у земљи проглашено ратно стање и општа моблизација, преноси ТАС.

Претходно је предсједник непризнате републике Нагорно-Карабах Араик Артјуњан прогласио ратно стање и мобилизацију свих грађана старијих од 18 година.

Јутрос је јерменски премијер Никол Пашињан рекао да су оружане снаге Азербејџана покренуле офанзиву у правцу региона Нагорно-Карабах и да одбрана ситуацију успјешно држи под контролом.

Министарство одбране Азербејџана је саопштило да је Јерменија почела интензивно гранатирање положаја азербејџанске војске и насеља, због чега су оружане снаге ове земље одлучиле да отпочну контра-офанзиву дуж цијеле линије фронта. Азербејџан је пријавио штету, као и повреде међу цивилима.

Портпарол министарства одбране Јерменије је саопштио да су два хеликоптера и три беспилотне летилице азербејџанских оружаних снага погођени током сукоба у Карабаху, пренијела је новинска агенција ТАС.

Сукоб између Бакууа и Јеревана почео фебруара 1988. године, када је аутономни регион Нагорно-Карабах прогласио отцјепљење од Азербејџана.

Током сукоба између 1992. и 1994. године, Азербејџан је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам сусједних региона.

Од 1992. године одржавају се преговори о мирном рјешењу сукоба у оквиру ОСЦЕ Минск групе, којом председавају Русија, САД и Француска.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана