Техеран захтјева да ИАЕА ријеши спорна питања

СРНА
Техеран захтјева да ИАЕА ријеши спорна питања

ТЕХЕРАН - Иран је данас објавио захтјев да Међународна агенција за атомску енергију /ИАЕА/ у потпуности ријеши спорна питања повезана са нуклеарним материјалом на непријављеним локацијама након што су настављени разговори о обнови нуклеарног споразума из 2015. године.

Разговори покренути с циљем обнове споразума настављени су током седмице у Бечу након вишемјесечног застоја.

Ирански извори сугерисали су да је једно од кључних питања истрага ИАЕА о траговима нуклеарног материјала у раније непријављеним постројењима у Ирану.

"Вјерујемо да ИАЕА треба у потпуности да ријеши преостала спорна питања тако што ће се дистанцирати од нерелевантних и неконструктивних питања", сматра ирански министар спољних послова Хусеин Амирабдолахијан.

У саопштењу из иранског Министарства спољних послова наводи се да је Амирабдолахијан током телефонског разговора са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом нагласио да је Техеран озбиљан у намјери да се постигне снажан и дуготрајан споразум.

Према споразуму са свјетским силама из 2015. године, Иран се сагласио да ће ограничити свој нуклеарни програм, а заузврат ће бити укинуте западне санкције.

Бивши предсједник САД Доналд Трамп повукао је Америку из споразума који је ограничавао нуклеарни програм Ирана у замјену за ублажавање западних санкција.

Једна од главних притужби Трампа била је да споразум није покрио ракетни програм Ирана или подршку Техерана оружаним групама на Блиском истоку које Запад сматра терористичким.

Индиректни разговори између Техерана и Вашингтона обновљени су у Бечу 4. августа сусретом између главног иранског преговарача Али Багери Канија и координатора ЕУ Енрике Мореа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана