Teheran zahtjeva da IAEA riješi sporna pitanja

SRNA
Teheran zahtjeva da IAEA riješi sporna pitanja

TEHERAN - Iran je danas objavio zahtjev da Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/ u potpunosti riješi sporna pitanja povezana sa nuklearnim materijalom na neprijavljenim lokacijama nakon što su nastavljeni razgovori o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Razgovori pokrenuti s ciljem obnove sporazuma nastavljeni su tokom sedmice u Beču nakon višemjesečnog zastoja.

Iranski izvori sugerisali su da je jedno od ključnih pitanja istraga IAEA o tragovima nuklearnog materijala u ranije neprijavljenim postrojenjima u Iranu.

"Vjerujemo da IAEA treba u potpunosti da riješi preostala sporna pitanja tako što će se distancirati od nerelevantnih i nekonstruktivnih pitanja", smatra iranski ministar spoljnih poslova Husein Amirabdolahijan.

U saopštenju iz iranskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Amirabdolahijan tokom telefonskog razgovora sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom naglasio da je Teheran ozbiljan u namjeri da se postigne snažan i dugotrajan sporazum.

Prema sporazumu sa svjetskim silama iz 2015. godine, Iran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program, a zauzvrat će biti ukinute zapadne sankcije.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp povukao je Ameriku iz sporazuma koji je ograničavao nuklearni program Irana u zamjenu za ublažavanje zapadnih sankcija.

Jedna od glavnih pritužbi Trampa bila je da sporazum nije pokrio raketni program Irana ili podršku Teherana oružanim grupama na Bliskom istoku koje Zapad smatra terorističkim.

Indirektni razgovori između Teherana i Vašingtona obnovljeni su u Beču 4. avgusta susretom između glavnog iranskog pregovarača Ali Bageri Kanija i koordinatora EU Enrike Morea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana