Тајван: Ли Кећанг изоставио ријеч "мирно" у свом говору

Срна
Тајван: Ли Кећанг изоставио ријеч "мирно" у свом говору

ПЕКИНГ- Кинески премијер Ли Кећанг изоставио је ријеч "мирно" у изражавању жеље Пекинга да поново под своје окриље врати Тајван.

Тајван се жали на повећано присуство кинеске војске од почетка пандемије, те да борбени авиони и бродови редовно прилазе острву у склопу маневара које Кина описује као рутинске.

Кинески премијер је у свом обраћању о стању нације на почетку сједнице кинеског парламента навео да је његова земља "одлучно против било каквих сепаратистичких активности које теже независности Тајвана".

Према његовим ријечима, Кина ће побољшати мјере за охрабрење размјене и сарадње преко Тајванског залива и заштити благостање тајванског острва.

"Охрабрићемо их да нам се придруже у отпору независности Тајвана и унапређењу присаједињења Кини. Уз ове напоре, сигурно можемо створити бољу будућност на радост кинеског народа", нагласио је Ли.

Аналитичари наводе да он није користио ријеч "мирно" испред "присаједињења", што представља одступање од стандардног изражавања кинеских лидера у протекле четири деценије приликом обраћања парламенту и помињања Тајвана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана