Tajvan: Li Kećang izostavio riječ "mirno" u svom govoru

Srna
Tajvan: Li Kećang izostavio riječ "mirno" u svom govoru

PEKING- Kineski premijer Li Kećang izostavio je riječ "mirno" u izražavanju želje Pekinga da ponovo pod svoje okrilje vrati Tajvan.

Tajvan se žali na povećano prisustvo kineske vojske od početka pandemije, te da borbeni avioni i brodovi redovno prilaze ostrvu u sklopu manevara koje Kina opisuje kao rutinske.

Kineski premijer je u svom obraćanju o stanju nacije na početku sjednice kineskog parlamenta naveo da je njegova zemlja "odlučno protiv bilo kakvih separatističkih aktivnosti koje teže nezavisnosti Tajvana".

Prema njegovim riječima, Kina će poboljšati mjere za ohrabrenje razmjene i saradnje preko Tajvanskog zaliva i zaštiti blagostanje tajvanskog ostrva.

"Ohrabrićemo ih da nam se pridruže u otporu nezavisnosti Tajvana i unapređenju prisajedinjenja Kini. Uz ove napore, sigurno možemo stvoriti bolju budućnost na radost kineskog naroda", naglasio je Li.

Analitičari navode da on nije koristio riječ "mirno" ispred "prisajedinjenja", što predstavlja odstupanje od standardnog izražavanja kineskih lidera u protekle četiri decenije prilikom obraćanja parlamentu i pominjanja Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana