Тајланд извозио милионе коришћених рукавица као нове

Танјуг
Тајланд извозио милионе коришћених рукавица као нове

АТЛАНТА- Током вишемјесчне истраге откривено је да су десетине милиона половних, претходно коришћених рукавица од синтетичке гуме са Тајланда стигле у САД као нове.

Аферу је открио CNN, а овај случај преузеле су надлежне службе у САД и на Тајланду с циљем да се спроведе темељна истрага.

Вреће за смеће препуне половних медицинских рукавица, велики број видно запрљаних и умрљаних крвљу, разбацане су у једном складишту на периферији Бангкока.

Тајландски званичници кажу да су радници, углавном избjеглице, радили пуном паром како би старе, коршћене рукавице поново изгледале као нове, када су тајландске здравствене власти извршиле препад у погон.

На Тајланду постоји још много таквих фирми које од почетка пандемије покушавају да зараде на огромној потражњу за медицинским рукавицама.

Према тврдњама надлежних, у јеку глобалне несташице на Тајланду пакују милионе коришћених рукавица које не задовољавају никакве стандарде и извозе их у САД, али и у друге земље широм свijета.

Стручњаци описују ову индустрију као “бизнис заснован на превари”, а један од њих, Даглас Стајн изјавио је за CNN да су нитрилне рукавице „тренутно најопаснија роба на планети”.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана