СЗО:У критичном смо тренутку пандемије

Танјуг, Срна
СЗО:У критичном смо тренутку пандемије

ПАРИЗ - Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорила је да крива пандемије вируса корона сада "расте експоненцијално", будући да је регистровано више од 4,4 милиона нових случајева ковида-19 током прошле недеље.

Технички директор СЗО за ковид Марија ван Керкове је изјавила да смо "сада у критичном тренутку пандемије", јер неке земље ублажавају ограничења, иако је број нових недељних случајева више него осам пута већи него прије годину, преноси CNBC.

- Ово није ситуација коју је неко очекивао након 16 мjесеци пандемије, јер су уведене мjере контроле. Сада је врijеме када сви морају да направе процjену и да реално размотре оно што треба да радимо - рекла је Ван Керкове током брифинга за новинаре.

Додала је да вакцине и вакцинација постају доступне, али их још увijек нема у свим дijеловима свијета.

Број случајева ковида-19 порастао је прошле седмице за девет процената широм свијета, што је седма узастопна недеља пораста, док је број смртних случајева скочио за пет процената, рекла је Ван Керкове, апелујући на владе да подрже своје грађане у спровођењу мера заштите.

Званичници СЗО су прошлог мјесеца упозорили на стални пораст случајева заражавања и смртних случајева повезаних са ковидом-19, због чега је апеловано на људе да носе маске и да се придржавају правила социјалног дистанцирања, јер свијет улази у критичну фазу пандемије.

Вирус је "јачи и бржи" са појавом нових сојева који се лакше шире и који су смртоноснији од оригиналног дивљег соја вируса, рекао је др Мајк Рајан, шеф СЗО-овог програма за хитне случајеве.

Број умрлих од посљедица инфекције вирусом корона у Европи премашио је један милион, а у 52 европске земље до сада је умрло најмање 1.000.288 људи, наводи АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана