SZO:U kritičnom smo trenutku pandemije

Tanjug, Srna
SZO:U kritičnom smo trenutku pandemije

PARIZ - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da kriva pandemije virusa korona sada "raste eksponencijalno", budući da je registrovano više od 4,4 miliona novih slučajeva kovida-19 tokom prošle nedelje.

Tehnički direktor SZO za kovid Marija van Kerkove je izjavila da smo "sada u kritičnom trenutku pandemije", jer neke zemlje ublažavaju ograničenja, iako je broj novih nedeljnih slučajeva više nego osam puta veći nego prije godinu, prenosi CNBC.

- Ovo nije situacija koju je neko očekivao nakon 16 mjeseci pandemije, jer su uvedene mjere kontrole. Sada je vrijeme kada svi moraju da naprave procjenu i da realno razmotre ono što treba da radimo - rekla je Van Kerkove tokom brifinga za novinare.

Dodala je da vakcine i vakcinacija postaju dostupne, ali ih još uvijek nema u svim dijelovima svijeta.

Broj slučajeva kovida-19 porastao je prošle sedmice za devet procenata širom svijeta, što je sedma uzastopna nedelja porasta, dok je broj smrtnih slučajeva skočio za pet procenata, rekla je Van Kerkove, apelujući na vlade da podrže svoje građane u sprovođenju mera zaštite.

Zvaničnici SZO su prošlog mjeseca upozorili na stalni porast slučajeva zaražavanja i smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19, zbog čega je apelovano na ljude da nose maske i da se pridržavaju pravila socijalnog distanciranja, jer svijet ulazi u kritičnu fazu pandemije.

Virus je "jači i brži" sa pojavom novih sojeva koji se lakše šire i koji su smrtonosniji od originalnog divljeg soja virusa, rekao je dr Majk Rajan, šef SZO-ovog programa za hitne slučajeve.

Broj umrlih od posljedica infekcije virusom korona u Evropi premašio je jedan milion, a u 52 evropske zemlje do sada je umrlo najmanje 1.000.288 ljudi, navodi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana