СЗО упозорава: Број умрлих у пандемији могао би достићи два милиона

Танјуг
СЗО упозорава: Број умрлих у пандемији могао би достићи два милиона

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) страхује да ће у пандемији корона вируса бити два милиона мртвих ако се свијет снажно не мобилише.

Из СЗО апелују за равноправну расподјелу будућих вакцина.

У пандемији је у свијету већ умрло готово милион људи, а више од 32 милиона је заражено, од којих седам милиона у САД.

Пандемија је убацила свјетске привреде у рецесију без преседана и приморала отказивање или одлагање и водећих културних и спортских догађаја.

Упитан у Женеви о могућности да коначни биланс Ковида-19 достигне два милиона мртвих, званичник СЗО Мајкл Рајан је оцијенио да је то "врло вјероватно".

- Ако не учинимо све што се може учинити, број који помињете не само да је могућ, него нажалост врло вјероватан - оценио је директор СЗО ванредне ситуације.Мајкл Рајан.

У свету је регистровано скоро милион смртних случајева, скоро

девет мјесеци откад је вирус откривен у Кини, а Рајан је рекао да не треба кривити младе за недавни пораст у броју заражених, упркос све већој забринутости да они подстичу његово ширење након што су рестриктивне мере и карантин ублажени широм света.

Пандемија се ове недјеље благо убрзала са 295.000 нових случајева заразе дневно, што је три одсто више него претходне недјеље.

Највећи пораст броја заражених је у Европи, 22 одсто у односу на претходну недјељу.

У САД, најтеже погођеној земљи, пандемија стагнира, али на високом нивоу, укупан број заражених током пеидемије је у петак прешао седам милиона, а од фебруара је више од 203.500 људи умрло од "ковида-19".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана