SZO upozorava: Broj umrlih u pandemiji mogao bi dostići dva miliona

Tanjug
SZO upozorava: Broj umrlih u pandemiji mogao bi dostići dva miliona

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) strahuje da će u pandemiji korona virusa biti dva miliona mrtvih ako se svijet snažno ne mobiliše.

Iz SZO apeluju za ravnopravnu raspodjelu budućih vakcina.

U pandemiji je u svijetu već umrlo gotovo milion ljudi, a više od 32 miliona je zaraženo, od kojih sedam miliona u SAD.

Pandemija je ubacila svjetske privrede u recesiju bez presedana i primorala otkazivanje ili odlaganje i vodećih kulturnih i sportskih događaja.

Upitan u Ženevi o mogućnosti da konačni bilans Kovida-19 dostigne dva miliona mrtvih, zvaničnik SZO Majkl Rajan je ocijenio da je to "vrlo vjerovatno".

- Ako ne učinimo sve što se može učiniti, broj koji pominjete ne samo da je moguć, nego nažalost vrlo vjerovatan - ocenio je direktor SZO vanredne situacije.Majkl Rajan.

U svetu je registrovano skoro milion smrtnih slučajeva, skoro

devet mjeseci otkad je virus otkriven u Kini, a Rajan je rekao da ne treba kriviti mlade za nedavni porast u broju zaraženih, uprkos sve većoj zabrinutosti da oni podstiču njegovo širenje nakon što su restriktivne mere i karantin ublaženi širom sveta.

Pandemija se ove nedjelje blago ubrzala sa 295.000 novih slučajeva zaraze dnevno, što je tri odsto više nego prethodne nedjelje.

Najveći porast broja zaraženih je u Evropi, 22 odsto u odnosu na prethodnu nedjelju.

U SAD, najteže pogođenoj zemlji, pandemija stagnira, ali na visokom nivou, ukupan broj zaraženih tokom peidemije je u petak prešao sedam miliona, a od februara je više od 203.500 ljudi umrlo od "kovida-19".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana