СЗО: Синовак вакцина ефикасна, недостају неки подаци

Танјуг
СЗО: Синовак вакцина ефикасна, недостају неки подаци

ЖЕНЕВА - Вакцина против COVID-19, коју је произвео кинески Синовак, ефикасна је у превенцији болести код одраслих особа млађих од 60 година, али недостају неки квалитативни подаци о ризику од озбиљних нежељених ефеката њене примјене, утврдили су стручњаци Свјетске здравствене организације (СЗО).

Документ о процени података кинеске КоронаВак вакцине је припремила данас Стратешка савјетодавна група стручњака СЗО (SAGE) на основу резултата фазе 3 клиничких испитивања у Кини, Бразилу, Индонезији, Турској и Чилеу, преноси Ројтерс.

"Увјерили смо се да су двије дозе КоронаВак ефикасне у спрјечавању COVID-19 код одраслих у узрасту од 18-59 година", навео је SAGE у процјени објављеној на сајту СЗО.

У саопштењу је наведено да постоји недостатак у доказима о безбједности употребе вакцине током трудноће, као и о безбједности и ефикасности код старијих одраслих особа са основном болешћу, али и процјене у вези ријетких нежељених појава откривених праћењем примјене након одобрења.

Вакцина коју је произвео Синовак одобрена је у 32 земље, којима је дистрибуирано 260 милиона доза, саопштили су стручњаци SAGE.

Стручњаци су поручили да су се само дјелимично увјерили да је ризик од озбиљних нежељених ефеката низак код људи млађих од 60 година, али да није пружено довољно квалитетних доказа да такав ризик не постоји за особе старије од 60 година.

Такав став је наведен и када је у питању ефикасност вакцине код особа са коморбидитетима или здравственим стањима која повећавају ризик од тешког облика COVID-19.

Анализа SAGE је припремљена јер техничка саветодавна група СЗО тренутно разматра Синовак вакцину за хитну употребу, а позитиван исход би јој отворио пут за дистрибуцију преко КОВАКС-а и пружио веома важну међународну подршку.

Анализа Синовак вакцине услиједила је након што су стручњаци СЗО изразили су врло ниско повјерење у податке кинеског Синофарма о његовој вакцини против COVID-19 у погледу ризика од озбиљних нежељених ефеката код појединих пацијената, а истовремено су изразили пуно повјерење у способност вакцине да спријечи заражавање корона вирусом, наводи се у документу у који је Ројтерс имао увид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана