SZO: Sinovak vakcina efikasna, nedostaju neki podaci

Tanjug
SZO: Sinovak vakcina efikasna, nedostaju neki podaci

ŽENEVA - Vakcina protiv COVID-19, koju je proizveo kineski Sinovak, efikasna je u prevenciji bolesti kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, ali nedostaju neki kvalitativni podaci o riziku od ozbiljnih neželjenih efekata njene primjene, utvrdili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Dokument o proceni podataka kineske KoronaVak vakcine je pripremila danas Strateška savjetodavna grupa stručnjaka SZO (SAGE) na osnovu rezultata faze 3 kliničkih ispitivanja u Kini, Brazilu, Indoneziji, Turskoj i Čileu, prenosi Rojters.

"Uvjerili smo se da su dvije doze KoronaVak efikasne u sprječavanju COVID-19 kod odraslih u uzrastu od 18-59 godina", naveo je SAGE u procjeni objavljenoj na sajtu SZO.

U saopštenju je navedeno da postoji nedostatak u dokazima o bezbjednosti upotrebe vakcine tokom trudnoće, kao i o bezbjednosti i efikasnosti kod starijih odraslih osoba sa osnovnom bolešću, ali i procjene u vezi rijetkih neželjenih pojava otkrivenih praćenjem primjene nakon odobrenja.

Vakcina koju je proizveo Sinovak odobrena je u 32 zemlje, kojima je distribuirano 260 miliona doza, saopštili su stručnjaci SAGE.

Stručnjaci su poručili da su se samo djelimično uvjerili da je rizik od ozbiljnih neželjenih efekata nizak kod ljudi mlađih od 60 godina, ali da nije pruženo dovoljno kvalitetnih dokaza da takav rizik ne postoji za osobe starije od 60 godina.

Takav stav je naveden i kada je u pitanju efikasnost vakcine kod osoba sa komorbiditetima ili zdravstvenim stanjima koja povećavaju rizik od teškog oblika COVID-19.

Analiza SAGE je pripremljena jer tehnička savetodavna grupa SZO trenutno razmatra Sinovak vakcinu za hitnu upotrebu, a pozitivan ishod bi joj otvorio put za distribuciju preko KOVAKS-a i pružio veoma važnu međunarodnu podršku.

Analiza Sinovak vakcine uslijedila je nakon što su stručnjaci SZO izrazili su vrlo nisko povjerenje u podatke kineskog Sinofarma o njegovoj vakcini protiv COVID-19 u pogledu rizika od ozbiljnih neželjenih efekata kod pojedinih pacijenata, a istovremeno su izrazili puno povjerenje u sposobnost vakcine da spriječi zaražavanje korona virusom, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana