СЗО: Пандемија короне и даље захтијева највиши облик узбуне

Танјуг
СЗО: Пандемија короне и даље захтијева највиши облик узбуне

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да пандемија короне и даље захтијева ванредну здравствену ситуацију на свјетском нивоу, односно највиши облик узбуне.

-Пандемија се вјероватно налази у „прелазној тачки“ коју и даље треба пажљиво пратити да би се умањио потенцијал од негативних посљедица -навела је СЗО.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус изразио је очекивање да ће ванредна ситуација бити окончана ове године, посебно ако се побољшају мјере заштите на глобалном нивоу, пренео је Ројтерс.

Прошло је три године откако је СЗО први пут прогласила ванредну здравствену ситуацију на глобалном новоу због пандемије короне.

Више од 6,8 милиона људи широм свијета до сада је умрло од короне, а вакцине и лијекови знатно су допринијели побољшању ситуације од 2020. године.

Савјетници стручног комитета СЗО за пандемију рекли су у децембру за Ројтерс да није тренутак да се оконча ванредна ситуација због неизвјесности у вези са таласом повећања инфекција короном у Кини, након што је та земља почетком тог мјесеца почела да укида спровођење стратегије нулте толеранције према том вирусу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана