SZO: Pandemija korone i dalje zahtijeva najviši oblik uzbune

Tanjug
SZO: Pandemija korone i dalje zahtijeva najviši oblik uzbune

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da pandemija korone i dalje zahtijeva vanrednu zdravstvenu situaciju na svjetskom nivou, odnosno najviši oblik uzbune.

-Pandemija se vjerovatno nalazi u „prelaznoj tački“ koju i dalje treba pažljivo pratiti da bi se umanjio potencijal od negativnih posljedica -navela je SZO.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je očekivanje da će vanredna situacija biti okončana ove godine, posebno ako se poboljšaju mjere zaštite na globalnom nivou, preneo je Rojters.

Prošlo je tri godine otkako je SZO prvi put proglasila vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom novou zbog pandemije korone.

Više od 6,8 miliona ljudi širom svijeta do sada je umrlo od korone, a vakcine i lijekovi znatno su doprinijeli poboljšanju situacije od 2020. godine.

Savjetnici stručnog komiteta SZO za pandemiju rekli su u decembru za Rojters da nije trenutak da se okonča vanredna situacija zbog neizvjesnosti u vezi sa talasom povećanja infekcija koronom u Kini, nakon što je ta zemlja početkom tog mjeseca počela da ukida sprovođenje strategije nulte tolerancije prema tom virusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana