СЗО о ширењу мајмунских богиња: Не знамо да ли само видимо врх леденог бријега

Танјуг
СЗО о ширењу мајмунских богиња: Не знамо да ли само видимо врх леденог бријега

ЖЕНЕВА - Шефица одјељења за пандемије у Свјетској здравственој организацији (СЗО) Силви Бриан каже да се "необично" ширење вируса мајмунских богиња може лако обуздати правим мјерама.

Из СЗО упозоравају да би 200 случајева мајмунских богиња регистрованих посљедњих недјеља у свијету, изван земаља у којима вирус учестало циркулише, могло бити само почетак, подсјећа лондонски дневник Гардијан.

"Не знамо да ли само видимо врх леденог бријега тј. има ли много више случајева који су неоткривени", рекла је Бриан у петак на брифингу.

Откако је Велика Британија први пут открила случај мајмунских богиња 7. маја, скоро 200 заражених је пријављено СЗО из држава које су удаљене од земаља у којима је овај вирус ендемски, а европски Центар за превенцију и контролу болести процијенио је да има 219 таквих случајева.

Случајеви инфекције вирусом мајмунских богиња изненада су откривени у више од 20 земаља широм свијета, укључујући САД, Аустралију, Уједињене Арапске Емирате и још скоро десетак земаља ЕУ.

Шпанско министарство здравља саопштило је јуче да је до сада потврђено 98 случајева, док је у Велика Британија тренутно 90 потврђених инфекција.

Португал је у међувремену регистровао 74 случаја, саопштиле су јуче здравствене власти те земље, додајући да су све инфекције детектоване код мушкараца, углавном млађих од 40 година.

Аргентина је јуче потврдила прва два случаја мајмунских богиња у Латинској Америци.

"Још смо на самом почетку овог догађаја, знамо да ћемо у наредним данима имати још случајева", рекла је Бриан представницима држава чланица који присуствују скупштини СЗО у Женеви истакавши да нема мјеста за панику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана